Vijest

EU sa četiri miliona eura podržava rad na predmetima ratnih zločina

15. Januara 2021.14:39
Evropska unija (EU) izdvojit će četiri miliona eura za unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Projekat koji počinje ove godine i završava krajem naredne želi smanjiti broj predmeta ratnih zločina za 65 posto, navodi se u saopćenju.


Sudnica, ilustracija. Foto: BIRN BiH

Pored vidljivih ostvarenih rezultata, pravosudne institucije u BiH i dalje registruju značajan broj neriješenih predmeta ratnih zločina, sa preko 4.000 osumnjičenih, dok zastoj u funkcionisanju regionalne saradnje dodatno opterećuje sudove i tužilaštva, te otežava privođenje pravdi pretpostavljenih počinilaca ratnih zločina, navode iz Delegacije EU u BiH.

U saopćenju VSTV-a se navodi kako je usvajanje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina pozitivan korak prema unapređenju efikasnog sistema rada na predmetima ratnih zločina kojim se želi završiti procesuiranje najsloženijih i najprioritetnijih predmeta do kraja 2023. godine.

“Tako se pravosudne institucije u BiH, koje još uvijek funkcioniraju u vanrednom režimu rada uzrokovanom COVID-19 pandemijom, nalaze pred velikim izazovom”, stoji u saopćenju.

Zbog toga će, objasnili su iz VSTV-a, EU tokom naredna 24 mjeseca pomoći u radu 27 pravosudnih institucija – 16 tužilaštava i 11 sudova te Ministarstvo finansija i trezora BiH, VSTV i Odsjek krivične odbrane pri Ministarstvu pravde BiH. Kroz projekat

“Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH” obezbijeđena su sredstva za plate 96 uposlenika – stručnih saradnika i savjetnika, istražitelja, psihologa, administrativno-tehničkog osoblja i drugih – za pružanje stručne i administrativne podrške sudijama i tužiocima u radu na predmetima ratnih zločina.

Podrška EU rješavanju problema ratnih zločina u BiH, koja je počela 2014. godine, do sada je rezultirala smanjenjem broja neriješenih predmeta ratnih zločina za više od 50 posto, tvrde iz VSTV-a.

“Kontinuiranim nadzorom VSTV-a BiH i Nadzornog tijela, broj neriješenih predmeta ratnih zločina u tužilaštvima u BiH značajno je smanjen u prethodnom periodu”, navodi se u saopćenju i dodaje kako su 1.404 predmeta ratnog zločina protiv više od 4.000 lica riješena tužilačkom odlukom u periodu od 2014. do septembra 2020. godine.

Kroz finansiranje 96 pozicija dodatnog osoblja, te dodatno unapređenje materijalnih troškova pravosudnih institucija, projektom se želi smanjiti broj neriješenih predmeta ratnih zločina u tužilaštvima za najmanje 65 posto do kraja 2022. godine, navode iz VSTV-a.

Projekat također podrazumijeva upostavljanje preduslova za vršenje redovnog nadzora nad implementacijom strateških ciljeva i mjera utvrđenih Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, pružanje podrške VSTV-u BiH i Nadzornom tijelu u vršenju nadzora i donošenju mjera unapređenja sistemskih i strateških aspekata rada na predmetima ratnih zločina.

Također, podrazumijeva i unapređenje ljudskih kapaciteta i materijalnih resursa za efikasan rad na predmetima ratnih zločina u sudovima i tužilaštvima, unapređenje profesionalnih znanja i vještina sudija i tužilaca za rad na predmetima ratnih zločina, kao i unapređenje profesionalnih znanja i vještina advokata koji rade na ovim predmetima.

Admir Muslimović