Vijesti


Zatražen pritvor za Edina Mehmediku i Harisa Špagu, osumnjičene za trgovinu oružjem 22. Januara 2021. Vijest Državno tužilaštvo zatražilo je tridesetodnevni pritvor za Edina Mehmediku i Harisa Špagu, uhapšene po nalogu Odjela za terorizam zbog postojanja osnove sumnje da su počinili krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene.
Mehmedagić i Pekić: Svjedokinja tvrdi da je koverte s prijavom dobila od uposlenika OSA-e 22. Januara 2021. Vijest Svjedokinja Državnog tužilaštva je na suđenju direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću rekla da je koverte sa anonimnim prijavama dobila od dvojice uposlenika OSA-e, te da je u medijima lažno predstavljeno da ih je ona odnijela u poslovnicu “BH Pošte”.
Načelnik Prozor-Rame nabavlja službeni auto od 132.000 KM 22. Januara 2021. Vijest Općina Prozor-Rama raspisala je javnu nabavku za kupovinu novog putničkog automobila za potrebe ureda načelnika procijenjene vrijednosti 132.800 KM bez PDV-a. Automobil, opisan kao “limuzina sedan” duga najmanje 4,9 metara, mora da bude crne boje, sa automatskim mjenjačem i motorom od najmanje 210 kilovata snage. Općina je prije tri godine kupila automobil od 76.000 KM.
Godišnjica neprocesuiranog zločina u mjestu Poljak kod Srebrenice: Djeca odvedena u nepoznato 22. Januara 2021. Vijest U nedjelju, 24. januara, obilježit će se 28. godišnjica zločina u selu Poljak kod Srebrenice kada je ubijena 21 osoba. Za ovaj zločin niko nije odgovarao, a još se traga za nekim od ubijenih, među njima i za dvoje djece.
“Pošte Srpske” nabavljaju vozila za 720.000 KM uz izrazito specifične karakteristike 22. Januara 2021. Vijest Dioničko preduzeće u većinskom vlasništvu entiteta, “Pošte Srpske” pokrenule su tender za nabavku 17 vozila u vrijednosti 723.385 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a, ali podaci u Bazi službenih automobila o osobinama vozila pokazuju da su kriteriji postavljeni usko, što, prema mišljenju stručnjaka, može ograničiti konkurenciju.
Sakib Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora 22. Januara 2021. Vijest Državni sud je nakon gotovo pet godina postupka izrekao prvostepenu presudu kojom je Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.
Nužne izmjene u načinu izbora novih članova VSTV-a 21. Januara 2021. Vijest Izbor novih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nije najadekvatniji niti omogućava preispitivanje neregularnosti tokom izbora, a Pravilnik kojim je regulisan ovaj izbor ovo tijelo nije bilo nadležno da donese, navedeno je na sjednici Vijeća i u saopštenju sudija i tužilaca.
Tri osobe lišene slobode i zaplijenjeno oružje na više lokacija u BiH 21. Januara 2021. Vijest Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Odjela za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prethodnih dana je na području Olova i Kladnja lišila slobode tri osobe zbog postojanja osnove sumnje da su počinile krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Počelo suđenje bivšem ministru MUP-a Tuzlanskog kantona Sulejmanu Brkiću 21. Januara 2021. Vijest Pred Općinskim sudom u Tuzli, čitanjem optužnice počelo je suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejmanu Brkiću, optuženom za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja.
Borba protiv korupcije i sloboda medija fokusi švedskog predsjedavanja OSCE-om 21. Januara 2021. Vijest Švedska će se tokom predsjedavanja Misijom OSCE-a u 2021. godini fokusirati na izgradnju povjerenja i dijaloga, borbu protiv korupcije i slobodu medija, rečeno je na konferenciji za novinare.