Vijest

Državne sudije odbacuju navode anonimnog pisma u kome je zatražena ostavka Debevca

18. Januara 2021.14:56
Nakon anonimnog otvorenog pisma u kojem se predsjednik Državnog suda Ranko Debevec poziva da podnese ostavku na funkciju predsjednika i da vrati mandat sudije, Sud u saopćenju koje potpisuje 49 sudija navodi da je izložen različitim medijskim i institucionalnim aktivnostima, koje smatraju nezakonitim te klevetničkim i uvredljivim govorom.


Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH

U anonimnom otvorenom pismu koje je, između ostalih, dostavljeno i Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) za Debevca se nabraja niz kritika te se on poziva da podnese ostavku na funkciju predsjednika i vrati mandat sudije Suda BiH “iz svih poznatih razloga s kojima je djelimično upoznat i ostatak pravosudne zajednice, kao i šira domaća javnost i međunarodne institucije u BiH”.

Prema navodima ovog pisma dužeg sadržaja, koje je u dva navrata poslano s privremenih i anonimnih e-mail adresa čije postojanje prestane u roku od jednog sata, s njegovim sadržajem slaže se i podržava ga niz državnih sudija i tužilaca. U njemu se navodi da je ono ranije poslano predsjedniku Suda te se navodi kako je on bezuspješno pokušao dobiti podršku većine sudija da se ograde od pisma.

Ali u ponedjeljak, 18. januara, iz Suda BiH je medijima poslan demanti na anonimno pismo.

Sudije Suda BiH su u saopćenju, kao odgovor na anonimno pismo, odbacili navode, te naveli da je ova institucija “ponovno izložena pritisku anonimnih pošiljalaca izrazito malicioznih i montiranih tekstova, koji obiluju neistinitim, uvredljivim i gnusnim konstrukcijama o ličnosti i postupanju određenog broja sudija i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine”, kao i da dovode do stvaranja pritiska s ciljem urušavanja institucionalnog kapaciteta i kredibiliteta Suda BiH.

“Usljed nedostatka stvarne kriminalne količine, umjesto ranijih anonimnih krivičnih prijava, prešlo se na anonimna takozvana ‘otvorena pisma’, s navođenjem lažnih potpisnika, sve s ciljem što direktnijeg ataka na ugled i autoritet Državnog suda. Sudije kao i predsjednik Suda Bosne i Hercegovine odlučno i s gnušanjem odbacuju navode iznesene u anonimnom tzv. ‘otvorenom pismu’”, stoji u odgovoru Suda BiH.

U saopćenju se navodi da je Sud BiH zbog predmeta koje procesuira izložen “različitim medijskim i institucionalnim aktivnostima, koje ne samo da su nezakonite već prelaze u sferu klevetničkog i uvredljivog govora”.

Na spisku sudija ispod saopćenja Suda navedena su imena ukupno 50 sudija, koliko ih, prema zvaničnoj stranici Državnog suda, radi u ovoj instituciji. Jedini sudija koji nije potpisao javno saopćenje, Branko Perić za BIRN BiH kaže da to nije uradio jer smatra da je takav način reagovanja “na neke stvari koje se tiču institucija, neprimjeren”.

“Sudije ne bi trebale ništa da potpisuju osim presuda. Ako neko treba da reaguje i da ih zaštiti, onda je to saopćenje za javnost na način kako je to predviđeno nekim aktima institucija. Ovako meni dolaze ljudi s nekim tekstom za koji ja ne znam ni kako je nastao i da ja to potpisujem”, kaže Perić i dodaje kako je savjetovao i drugim sudijama da ne reaguju na anonimno pismo.

Sudije Suda BiH, njih 49 koji su potpisali saopćenje, pozvali su tužioce Državnog tužilaštva da se izjasne da li su potpisnici ovog anonimnog otvorenog pisma.

Iz Tužilaštva su za BIRN BiH, na upit glavnog državnoj tužiteljici Gordani Tadić, najprije odgovorili da “ne komentarišu takve navode”, ali su naknadno poslali saopćenje u kome navode da “glavni tužitelj i tužitelji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koji su i sami često bili žrtve neutemeljenih anonimnih prijava i pritužbi, osuđuju svaki vid neprimjerenog napada na nositelje pravosudnih funkcija”.

U anonimnom otvorenom pismu je navedeno da su, osim državnim sudijama i tužiteljima, pismo poslali i Uredu disciplinskog tužioca.

Iz Ureda disciplinskog tužioca su za BIRN BiH kazali da nisu dobili takav podnesak.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija