Vijest

VSTV još uvijek nije stvorio uslove za rad Odjela za integritet

20. Januara 2021.17:18
Za rad Odjela za integritet, koji je formiran tokom prošle godine, još uvijek nisu obezbijeđeni uslovi za rad, rečeno je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Jedan od članova Vijeća je kazao da bi se zbog toga ponovo mogli naći pod strožim ocjenjivanjem rada i uslovljavanjima međunarodnih donatora.


Novinari prate sjednicu VSTV-a u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Admir Suljagić, direktor Sekretarijata VSTV-a, tokom izlaganja obaveza i mogućnosti popunjavanja pozicija unutar Sekretarijata rekao je kako je potrebno obezbijediti uslove da ovaj Odjel počne funkcionirati kako je predviđeno, odnosno da se “pristupi transferu osoblja u Sekretarijat”.

On je naveo kako će se na narednoj sjednici razmatrati i pismo Evropske unije koje će pojasniti sve dileme, pri čemu će u pismu biti “navedene sve obaveze Vijeća i Sekretarijata”.

Odjel za integritet osnovan je prošle godine odlukom VSTV-a nakon usvajanja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Ovaj Pravilnik je usvojen nakon što je Evropska komisija u pismu upućenom tadašnjem predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji posebnu pažnju posvetila neuspostavljanju Jedinice za integritet pri Sekretarijatu VSTV-a.

Evropska komisija je u tom pismu navela kako je uspostavljanje ove jedinice važan korak prema većoj odgovornosti i provjeri integriteta sudija i tužilaca, ujedno i uslov buduće podrške VSTV-u, na što je tokom sjednice upozorio i Suljagić.

On je kazao kako VSTV-u slijedi period jasnog uslovljavanja rezultatima, pri čemu će i donacije biti uslovljene.

“Bilo je vidljivo da donacije nisu neiscrpne i da će pravosuđe biti evaluirano i shodno tome biti podržano finansijski”, rekao je Suljagić.

Članica Vijeća Biljana Simeunović je nakon izlaganja Suljagića kazala kako će Odjel, kada se nađe u Zakonu o VSTV-u, imati status poput Ureda disciplinskog tužioca (UDT), naglašavajući kako to ne može biti samo Odjel unutar Sekretarijata.

“Nek’ ima nešto”, izjavila je Simeunović komentarišući uspostavljeni Odjel i dodajući kako je potrebno jasno precizirati šta je “integritet”, budući da se to ne tiče isključivo finansijskih izvještaja.

Integritet nosilaca pravosudnih funkcija se, prema Izvještaju o stanju pravosuđa u BiH kojeg su međunarodni pravni eksperti pripremili na zahtjev Evropske komisije, osigurava upravo kroz godišnje podnošenje finansijskih izjava i njihovim javnim objavljivanjem. Sadašnji sistem samog prikupljanja izjava bez ikakvih provjera je besmislen i potrebno ga je pojačati, navedeno je.

Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca koji je usvojen ranije, 13. februara je stavljen van snage, nakon što je Sud BiH donio presudu kojom je utvrđeno da ovaj dokument nije u skladu sa zakonom.

Presuda je donesena nakon rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH kojim je VSTV-u zabranjeno da vrši obradu ličnih podataka sudija i tužilaca na način kako je to propisano Pravilnikom. Prethodno je, na prvi Pravilnik iz jeseni 2018. godine, Udruženje sudija Suda BiH podnijelo prigovor navodeći da bi moglo doći “do zloupotrebe i ugrožavanja sigurnosti nosilaca pravosudnih funkcija”.

VSTV nakon ovih odluka nije pronašao novi način da usvoji Pravilnik koji bi se mogao primjenjivati.

Kako je ranije saopćeno iz VSTV-a, ovaj Odjel će, između ostalog, biti zadužen za primjenu kodeksa sudijske i tužilačke etike i propisa o sprečavanju sukoba interesa u pravosuđu, pratiti provođenje planova integriteta u pravosudnim institucijama i VSTV-u BiH, predlagati VSTV-u i pravosudnim institucijama rješenja za unapređenje, te pružati stručnu i administrativnu podršku nadležnoj stalnoj komisiji, disciplinskim komisijama i drugim stalnim i privremenim tijelima unutar VSTV-a.

Iz Odjela za komunikacije Evropske unije u BiH ranije su za BIRN BiH odgovorili da je sada potrebno hitno razmatranje i usvajanje izmjena Zakona o VSTV-u.

“Kako bi se značajno unaprijedio nivo integriteta u pravosuđu i približio evropskim standardima, bh. vlasti trebaju hitno razmotriti i usvojiti ograničeni set izmjena i dopuna važećeg Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) koje se tiču integriteta, a kako bi se omogućile robusne i pouzdane provjere integriteta u skladu sa zaključcima Izvještaja grupe eksperata o vladavini prava u Bosni i Hercegovini”, naveli su u odgovoru.

Goran Nezirović je tokom sjednice kazao kako od ovog Odjela Međunarodna zajednica neće odustati, dok je Mahmut Švraka izjavio kako bi “možda bilo pametno da se sačekaju izmjene i dopune Zakona o VSTV-u”.

“Da vidimo šta treba uraditi u sistematizaciji i kako su poredana sva radna mjesta”, kazao je Švraka, pojašnjavajući zašto je potrebno sačekati izmjene i dopune Zakona.

Nermina Kuloglija-Zolj