Vijest

Keserović verbalno izrazio kajanje zbog odlaska u Siriju

21. Januara 2021.12:25
Vještak Državnog tužilaštva je na suđenju Jasminu Keseroviću, kojeg optužnica tereti za ratovanje u Siriji, naveo da je optuženi verbalno izrazio kajanje zbog odlaska u tu zemlju.

This post is also available in: English

Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH
Jasmin Keserović. Foto: Sud BiH

Omer Ćemalović, vještak neuropsihijatar, ispričao je da se po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, između ostalog, trebao izjasniti o mentalnom stanju optuženog te je mišljenje, kako je rekao, bazirao na pregledu i razgovoru s Keserovićem, s obzirom da na raspolaganju nije imao medicinsku dokumentaciju.

Vještak je kazao da optuženi nije ispoljavao znakove privremenog i trajnog duševnog poremećaja, da nije ovisnik o supstancama, da je njegova sposobnost u trenutku izvršenja djela bila smanjena, ali ne bitno, da je sposoban pratiti postupak, ali i da je izrazio verbalno kajanje za dešavanja u Siriji.

“Obavili smo duži razgovor i na osnovu njegovih emocionalnih reakcija sam izvukao zaključak o verbalnom kajanju. On ide u srednju školu i napušta je da bi se na jedan drugačiji način mogao baviti religijom. Otišao je tamo iz ideala, ali ti stavovi ne opravdavaju način postupanja”, obrazložio je vještak i naveo da je optuženi otišao sa 19 godina i da potiče iz religiozne porodice.

Branilac Senad Dupovac je konstatovao da je njegov branjenik otišao sa 18 i po godina.

Tužilaštvo je potom uložilo materijalne dokaze, među kojima su dopis Granične policije iz kojeg proizlazi da je Keserović 23. januara 2013. napustio teritoriju BiH preko sarajevskog aerodroma, potom zapisnici o prepoznavanju, te akti koje je pribavilo Ministarstvo pravde putem međunarodne pravne pomoći kojim se, kako je rekao tužilac Ćazim Hasanspahić, dokazuje da je optuženi boravio na sirijskom ratištu i u prihvatnim centrima.

Odbrana je istakla prigovor zakonitosti na zapisnike o prepoznavanju i način na koji su prepoznavanja obavljena, a tužilac je rekao da su ona obavljena nakon što su svjedoci dali izjave.

Osvrćući se na akte dobijene putem međunarodne pravne pomoći, Dupovac je rekao da tužilac navodi “boravak na sirijskom ratištu” iako se u dokumentima samo govori o boravku u Siriji.

“Moj branjenik je boravio u Siriji, ne na sirijskom ratištu. Nisu sva mjesta bila obuhvaćena ratom”, dodao je Dupovac.

Keserović je optužen da je naupustio Bosnu i Hercegovinu te da je po dolasku u Siriju, zajedno s drugim licima iz BiH koja su boravila u toj državi, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u gradovima Mimbidž, Kobani, Rakka i Al-Bab, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije preimenovana u “El-Aksa”, protiv legitimnih vojnih snaga države Sirije.

Optužnica dalje navodi da je Keserović putem sredstava javnog informiranja, odjeven u vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, uputio poruku javnosti kojom je direktno podsticao na izvršenje terorizma i to napadima na stanovništvo i ubijanjem.

Nastavak suđenja je 28. januara.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English