Vijest

Preminuo načelnik Općine Ustikolina Esed Radeljaš

18. Januara 2021.15:19
U Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” u Sarajevu jutros je preminuo Esed Radeljaš, novoizabrani načelnik Općine Ustikolina, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pomoćnik načelnika Nihad Hadžiahmetović.

Esed Radeljaš. Foto: BIRN BiH.

“Pročitao sam na portalima i onda sam zvao načelnikovog brata, koji mi je potvrdio informaciju da je Esed Radeljaš preselio jutros u pola osam”, kazao je za BIRN BiH pomoćnik načelnika Nihad Hadžiahmetović.

Po statutu Općine, kako je pojasnio Hadžiahmetović, predsjedavajući Općinskog vijeća preuzima obavezu raspisivanja izbora za novog načelnika.

Prema nepotvrđenoj presudi iz januara 2019., Radeljaš je osuđen na dvije godine zatvora za zloupotrebe službenog položaja i pranje novca. Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, odlučeno je da Radeljaš mora isplatiti novčana sredstva političkoj partiji BOSS u iznosu od 114.255 konvertibilnih maraka (KM).

Također, Kantonalni sud mu je ovom presudom izdao i zabranu ulaska u zakonodavnu i državnu vlast, koje se finansiraju iz državnog budžeta, za naredne dvije godine.

Iz Kantonalnog suda u Sarajevu ranije su za BIRN BiH kazali da navedena sigurnosna mjera nije stupila na snagu, jer presuda nije pravosnažna i u toku je žalbeni postupak pred Vrhovnim sudom Federacije BiH.

Radeljaš je ispred Stranke za bolje Goražde izabran za načelnika na lokalnim izborima 2020. godine , o čemu je BIRN BiH ranije izvještavao.

    Emina Dizdarević Tahmiščija