Vijest

Gorušanović-Butigan na Parlamentarnoj istražnoj komisiji: VSTV u stanju prevazići probleme

25. Januara 2021.17:35
Predsjedavajuća Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Sanela Gorušanović-Butigan izjavila je da je ova institucija u stanju da prevaziđe probleme s kojima se susreće.


Sanela Gorušanović-Butigan. Foto: BIRN BiH 

Ona je na saslušanju pred Parlamentarnom komisijom rekla da pravosuđe nije pokazalo dobre rezultate i da to treba popraviti.

Gorušanović-Butigan smatra da je dobro što će se u ovoj godini promijeniti skoro svi članovi Vijeća. Iako smatra profesionalnim kolege u VSTV-u, kako je navela, novi članovi nemaju na leđima teret lošeg imidža.

Ona je pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama kao jedan od budućih zadataka istakla promjenu načina izbora sudija i tužilaca.

Kazala je da je sistem nedovoljno dobar i da rang-liste ne daju uvijek najbolje kandidate. Napomenula je da je Sud BiH ukinuo kriterijume i da u sadašnjem sistemu VSTV nije u mogućnosti da obuhvati kvalitet, već da je ostala “puka statistika”.

“Reforme zbog ovakvih stvari su nužne”, rekla je Gorušanović-Butigan, dodavši da je VSTV napravio program reformi za period 2021–2024.

Pravosuđe, kako je kazala, nije dovoljno transparentno i efikasno, i cilj je da se to popravi. Navela je da su planirane hitne izmjene Zakona o VSTV-u, a u roku od godine i sveobuhvatne.

Gorušanović-Butigan je napomenula da je od juna prošle godine članica VSTV-a, a da je u decembru izbarana za predsjedavajuću, odnosno osobu ovlaštenu da predstavlja instituciju.

Najavila je da je za 10. i 11. februar zakazana sjednica na kojoj će biti izabrano novo Predsjedništvo VSTV-a.

Ona smatra da je najbitnija komunikacija VSTV-a sa pravosudnim institucijama. Navela je da je do sada posjetila 70 odsto sudova u Republici Srpskoj i da u narednom periodu planira posjetiti sve u cijeloj BiH.

Veći broj pitanja članova komisije odnosio se na dodjeljivanje predmeta, posebno na ranije izjave o zloupotrebama CMS sistema i delegiranja predmeta “podobnim”, kao i činjenicu da je Tužilaštvo BiH jedina institucija koja ne koristi ovaj sistem.

Gorušanović-Butigan je rekla da je CMS najbolji sistem, a da je zloupotreba tog sistema krivično djelo. Dodala je da malverzacije treba prijaviti.

Ona je navela da se i sama zainteresovala zbog čega Tužilaštvo ne koristi CMS sistem pri raspoređivanju predmeta, ali je kazala da namjerava razgovarati s glavnom tužiteljicom o tim i drugim pitanjima.

Smatra da su podaci o procesuiranju korupcije, prema kojima je u 2019. podignuta jedna optužnica za visoku korpuciju, a 15 za srednju, pred pravosuđem “signal crvene boje”.

Na pitanja članova komisije, ona je odgovorila da istrage ne trebaju trajati neograničeno i da tužilaštva treba da budu transparentnija kada je u pitanju obavještavanje stranaka o podnesenim prijavama.

Gorušanović-Butigan je rekla da vjeruje da većina kolega radi pošteno i profesionalno svoj posao i da ima nade za pravosuđe.

“Kad budem mislila da nemamo, onda ću se povući”, kazala je ona.

Za danas je bilo planirano i saslušanje ministra pravde BiH Josipa Grubeše, ali, kako je rekao predsjedavajući komisije Damir Arnaut, njegov dolazak je otkazan pola sata prije početka sjednice iako je učešće bilo potvrđeno prošle sedmice.

Naredna sjednica zakazana je za 2. februar.

Marija Taušan