Vijest

Određen jednomjesečni pritvor za Edina Mehmediku i Harisa Špagu

25. Januara 2021.14:47
Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor za Edina Mehmediku i Harisa Špagu, koji su uhapšeni prošle sedmice po nalogu Odjela za terorizam zbog postojanja osnove sumnje da su počinili krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Policajci SIPA-e, ilustracija. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Senad Dupovac, branilac Harisa Špage, za BIRN BiH je kazao da je njegovom branjeniku i drugoosumnjičenom Mehmediki određen pritvor u trajanju od 30 dana.

Advokat Dupovac je dodao da su se još dvije osobe predale, te da je i za njih određen pritvor u trajanju od mjesec dana.

Ranije je Tužilaštvo BiH pritvor predložilo zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti od ometanja istrage, prikrivanja dokaza i vršenja utjecaja na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi mogli djelo ponovo počiniti, “odnosno završiti započeto”. Tužilaštvo je istaklo bojazan od uznemirenja javnosti i građana u slučaju da Mehmedika i Špago ostanu na slobodi.

Iz Tužilaštva je ranije bez navođenja imena saopćeno da provode opsežnu akciju i prikupljaju dokaze da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu sa radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Evropske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

Na ročištu koje je održano u petak, 22. januara, advokat Dupovac je rekao da je njegov branjenik u sudnicama proveo više od tri godine tokom predmeta protiv Harisa Čauševića, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu, prilikom kojeg je ubijen policajac Tarik Ljubuškić. Tada je Špago oslobođen optužbi za pomaganje izvršiocima napada.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je tada kazao da je “uhapšeno još jedno lice, organizator nabavke, Fikret Berković na području Kladnja”.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija