Vijest

Djeca povratnika iz Sirije godinu dana od dolaska mogu se upisati u matične knjige

25. Januara 2021.11:05
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na posljednjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o vanparničnom postupku, kojim će se omogućiti upis djece povratnika sa sirijskog ratišta u matičnu knjigu rođenih.


Kamp “Roj”. Foto: EPA-EFE/AHMED MARDNLI

Jedanaestero djece koja su u decembru 2019. vraćena u prvoj grupi povratnika sa sirijskog ratišta cijelu godinu nisu mogla ostvariti nikakva prava, budući da nisu mogla biti upisana u matičnu knjigu rođenih. Zbog toga nisu formalno mogla dobiti zdravstvenu zaštitu niti se upisati u školu.

“Ovo 11-ero djece je nevidljivo, ne mogu ostvarivati nikakva prava”, kazao je federalni ministar pravde Mato Jozić pred Domom naroda pojašnjavajući razloge za usvajanje Prijedloga zakona.

Prema podacima koje je ministar Jozić iznio, djeca imaju od dvije do osam godina i sve vrijeme su bila diskriminirana jer su im uskraćena osnovna ljudska prava.

Peđa Đurasović iz Udruženja “Vaša prava BiH”, koje je predvodilo proces upisa djece u matične knjige rođenih, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao je kako će usvajanje izmjena zakona olakšati postupak upisa djece, ali i otežati budući da se njime predviđa DNK vještačenje, koje po djetetu košta 250 konvertibilnih maraka (KM).

“Mi imamo punomoći za zastupanje ovo 11-ero djece, ali vidjet ćemo koliko će porodica htjeti da uđe u postupak budući da mi nemamo sredstva da snosimo troškove vještačenja”, kazao je Đurasović, dodavši kako će izmjenama biti pogođene i neke druge kategorije građana.

Iz ovog udruženja su ranije pokrenuli upravne postupke pozivajući se na Ustav BiH i ratificirane međunarodne konvencije i rukovodeći se principom “najboljeg interesa djeteta”, ali matični uredi su njihove zahtjeve odbili.

Izmjenama i dopunama Zakona se utvrđuje nadležnost sudova da “u vanparničnom postupku utvrđuju vrijeme i mjesto rođenja osoba koje vrijeme i mjesto svog rođenja ne mogu dokazati na način predviđen propisima kojima se uređuje vođenje matičnih knjiga”.

Jedanestero djece za koje će biti omogućen upis deportovano je iz Sirije u grupi od 12-ero djece i sedam žena, a ranije su s porodicama boravili u kampovima “Al-Hol” i “Roj”. U ovim kampovima se, prema podacima koje je iznio ministar Jozić, nalazi još 30 žena i oko 80-ero maloljetne djece, od kojih je većina rođena u Siriji. Termin njihovog povratka nije poznat.

Nermina Kuloglija-Zolj