Vijest

Određen pritvor Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću

29. Januara 2021.16:14
Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, koji su zajedno sa Edinom Mehmedikom i Harisom Špagom osumnjičeni za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije izvještavala.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

“Odlučujući po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenim Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, 22. januara 2021. godine Sud BiH donio je rješenje kojim je djelimično prihvaćen prijedlog Tužilaštva te je prema osumnjičenima određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana od dana lišenja slobode osumnjičenih”, saopćeno je iz Suda BiH.

BIRN BiH je 25. januara pisao da je Državni sud odredio jednomjesečni pritvor za Edina Mehmediku i Harisa Špagu, koji su uhapšeni po nalogu Odjela za terorizam zbog postojanja osnove sumnje da su počinili krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.

Ranije je Tužilaštvo BiH pritvor predložilo zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti od ometanja istrage, prikrivanja dokaza i vršenja utjecaja na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi mogli djelo ponovo počiniti, “odnosno završiti započeto”. Tužilaštvo je istaklo bojazan od uznemirenja javnosti i građana u slučaju da Mehmedika i Špago ostanu na slobodi.

Iz Tužilaštva je ranije, bez navođenja imena, saopćeno da provode opsežnu akciju i prikupljaju dokaze da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu sa radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Evropske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

 

 

 

 

 

Emina Dizdarević Tahmiščija