Suđenje

Keserović: Optuženi kao prevodilac u jedinici u Siriji

28. Januara 2021.13:19
Svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je u Siriji viđao optuženog Jasmina Keserovića, za kojeg je čuo da je zbog poznavanja arapskog jezika bio desna ruka Gorana Pavlovića.

This post is also available in: English

Jasmin Keserović Foto: Sud BiH

Zaštićeni svjedok N-2, koji je svjedočio iz druge prostorije uz distorziju slike i glasa, izjavio je da je krajem 2013. godine zajedno s porodicom otputovao u Siriju, u grad Azaz, a nakon toga u Haritan.

“Boravio sam u Haritanu, u predgrađu Haritana, gdje je bilo dosta Bosanaca”, rekao je N-2, dodavši da je tri ili četiri mjeseca ostao u ovom gradu, gdje je viđao optuženog Jasmina Keserovića.

Opisao je da su Bosanci, zajedno s porodicama, živjeli u jednom kompleksu u kojem je nekada bila škola.

N-2 je kazao da su na tom području bile “Oslobodilačka vojska” i “Džabhat al-Nusra”, a da su lica iz Bosne i Hercegovine pripadala jedinici “Bejt Komandos”, koja je od marta ili aprila 2014. godine bila u takozvanoj Islamskoj državi.

Objasnio je da se jedan dio Bosanaca vratio za BiH “jer nisu htjeli da učestvuju u tome svemu”.

On je rekao da je u aprilu 2014. otišao u grad Rakku na oko godinu dana i da je tamo viđao Keserovića, koji je povremeno dolazio na straže, za koje je bio zadužen Goran Pavlović.

Kako je kazao svjedok, u tom periodu Rakku je kontrolisao ISIL.

“Napustio sam to, otišao sam u drugu jedinicu”, rekao je svjedok N-2.

On je objasnio da se jedinica podijelila na dva dijela, te je jedan dio ostao u Rakki pod komandom Gorana Pavlovića, a da je drugi dio bio pod kontrolom Rame Pazare u Minbidžu. Naglasio je da su obje jedinice pripadale ISIL-u.

“U blizini Minbidža boravio sam kratko, nešto par mjeseci, poslije toga odlazimo u Minbidž”, kazao je on.

Kako je objasnio, jedinica koja je ostala u Rakki, nakon par mjeseci došla je u Minbidž.

“Viđali smo ih par puta, išli smo u to mjesto gdje borave”, rekao je on.

N-2 je kazao da se u toj jedinici Goran Pavlović “pitao za sve” i da je čuo kako mu je Keserović bio desna ruka jer je znao arapski jezik.

Na upit Odbrane da li je Keserović vršio prevođenja, svedok je potvrdio, dodavši da je optuženi pomagao tokom sastanaka i kupovine.

Keserovića je, kako je izjavio, poznavao odranije. Rekao je da je iz Zavidovića i da ga je viđao u Gornjoj Maoči, i da je imao dugu kosu kada ga je zadnji put vidio. Prema njemu, visok je oko 180 cm i “normalne građe”. Dodao je da je imao kraću bradu i bio uniformisan.

“Svi koji su boravili na tom dijelu, morali su imati automatsko oružje”, kazao je N-2.

Rekao je i da je čuo da su Bosanci polagali zakletvu, ali da se ne sjeća da mu je Keserović ikada kazao da je on položio zakletvu.

Na upit Odbrane o odlasku Keserovića na straže, svjedok je odgovorio da je optuženi išao ponekad, ali da se više brinuo za žene koje su se nalazile u kampu i za hranu, te da ga nikada nije vidio da je učestvovao u nekim borbama.

Keserović je optužen za pridruživanje stranim formacijama i podsticanje na terorističke aktivnosti.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva BiH, svjedok je rekao da je tokom boravka u Siriji razgovarao s Keserovićem, da su se poznavali, ali da “nisu bili u specijalnom odnosu”. Potvrdio je da je to osoba koja sjedi u sudnici.

N-2 je kazao da se zbog sukoba na tom području vratio u BiH malo prije polovine 2016. godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 2. februar.

 

 

This post is also available in: English