Vijest

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: Obrazovanjem o zločinima protiv negiranja i minimiziranja

27. Januara 2021.16:00
Sjećanje na žrtve treba prevazići kulturu osvete u svim društvima, a obrazovanje o zločinima minimiziranje i negiranje, poručio je predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, koji se ove godine u organizaciji Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine obilježava u online formatu.


Memorijalni muzej Auschwitz. Foto: EPA/PAWEL SAWICKI

Nizom događaja u Bosni i Hercegovini obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima stradale tokom Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin je rekao za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je želja svih članova ove zajednice život u miru i suživotu.

“Ovaj dan je prilika da kažemo da porodica mora da se skupi, da bude jača, da bude oslonac života svakog pojedinca, da u svojoj porodici nađe mir i snagu, da prevaziđe sve probleme (…) kako bi život bio dostojan čovjeka”, poručio je.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta u saradnji Jevrejske zajednice, Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine i kina “Meeting Point” ove godine obilježava se u online formatu prikazivanjem emisije “Komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta”, u sklopu koje će biti emitovan i My Spanish Bosnian Life, dokumentarni film o životu porodice Montiljo u Sarajevu.

“Na ovaj način, ako to radimo online, čini mi se da daleko šira publika može to da posmatra i može na određeni način da se poistovjeti, što Međunarodni dan sjećanja za žrtve Holokausta znači. Ona nije namijenjena samo Jevrejima, najmanje je namijenjena njima, mi to znamo i s tim živimo, namijenjena je svim drugim, s ciljem da se ljudi koji nisu involvirani i nisu imali dovoljno saznanja o tome informišu”, kazao je Kožemjakin, pojasnivši da će komemoracija biti dostupna 24 sata na online platformi kina “Meeting Point”, dok će film biti prikazan i na državnoj televiziji.

Kako je rekao, očekuje da će ovo biti prilika za obrazovanje o Holokaustu kako se nikada ne bi ponovio niti zaboravio. Dodao je kako je bitno da se uči i govori o zločinima u cilju smanjenja negiranja i minimiziranja kojima se dodatno omalovažavaju žrtve i preživjeli.

Kožemjakin je istakao kako je najvažniji cilj Jevrejske zajednice uključivanje informacija o Holokaustu u školski program, kako bi se mlađe generacije edukovale o historiji.

“Mislim da je krajnje vrijeme da prevaziđemo ovu prepreku. Ostalo je na profesorima historije da oni, ako žele, svoje učenike o tome upoznaju, a ne postoji u kurikulumu. Nove generacije ako nemaju informacija, normalno da ne znaju. Neznanje javlja sumnju, a nažalost, živimo u društvu punom sumnje”, poručio je on.

I Memorijalni centar Srebrenica-Potočari je paljenjem svijeća obilježio sjećanje na žrtve Holokausta, s porukom o važnosti svakodnevne borbe protiv nekažnjivosti, antisemitizma, diskriminacije i govora mržnje.

“Zajedno se sjećamo. Šest svijeća za šest miliona ubijenih Jevreja u Holokaustu”, objavio je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.

Kožemjakin je naglasio da je podrška drugih vrlo značajna.

“Nije cilj da mi ustanemo i kažemo, nego, naprotiv, da nas zaštite drugi. Kao što je i naša obaveza kada se drugima to desi – mi izađemo i protestujemo, i mi se solidarišemo sa onima koji su žrtve određenog događaja – i to je način suživota u BiH”, poručio je on.

    Azra Husarić Omerović