Vijest

Najavljeno više aktivnosti u procesima ekshumacija narednih mjeseci

17. Februara 2021.16:39
U narednim mjesecima planirano je više aktivnosti u procesima ekshumacija i identifikacija, kako bi se broj nestalih osoba smanjio i ubrzao proces traženja, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Sastanak Tužilaštva BiH, INO-a i ICMP-a. Foto: Tužilaštvo BiH

U saopćenju se navodi da je, nakon održanog sastanka državne tužiteljice Gordane Tadić i predstavnika Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) te Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), razgovarano o pronalasku rješenja za što brži i učinkovitiji rad svih institucija uključenih u procese traženja nestalih.

“U narednim mjesecima, očekuje se realizacija više aktivnosti u procesima ekshumacija, te aktivnosti zajedničkog istražnog tima TERRA, u svim krajevima Bosne i Hercegovine, zajedno sa ostalim domaćim i međunarodnim partnerskim institucijama i agencijama koje sudjeluju u aktivnostima na pronalasku nestalih osoba”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Također se navodi da će se raditi na smanjenju broja neidentifikovanih posmrtnih ostataka, u čemu je izuzetno bitno dovršiti proces revizije kosturnica, odnosno mrtvačnica, u skladu sa izvještajem ICMP-a i preporukama izdatim od glavne tužiteljice.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala da je stanje pojedinih kosturnica u BiH veoma loše, te da se posmrtni ostaci nalaze u neadekvatnim uslovima.

BIRN BiH je pisao da su tokom 2020. godine na području Bosne i Hercegovine pronađeni posmrtni ostaci svega 62 žrtve iz proteklog rata.

Uz uobičajene probleme s kojima se suočava Institut za nestale osobe, traženje nestalih je dodatno otežala pandemija koronavirusa, saopćeno je, što se dodatno odrazilo na predugo čekanje porodica koje tragaju za nestalima. 

Šef Programa za Zapadni Balkan ICMP-a Matthew Holliday je ranije za BIRN BiH rekao da će pandemija koronavirusa uticati na iskopavanje posmrtnih ostataka 2020. godine. Uz to je naglasio da su prisutni i raniji problemi, kao što su nedostatak tačnih informacija o lokacijama skrivenih grobnica i iskopavanja bez rezultata. On je kazao da je laboratorija i tokom pandemije nastavila s radom.

Prema podacima INO-a, u BiH je tokom rata nestalo 32.000 osoba, a za više od 7.000 njih se još uvijek traga. Do sada je ekshumirano nešto više od 25.500 osoba, dok ih je više od 24.000 identifikovano, a njihovi posmrtni ostaci predati porodicama radi ukopa.

 

 

Lamija Grebo