Suđenje

Presuda za sedam dana: I Tužilaštvo i Odbrana traže kaznu za Keserovića zbog ratovanja u Siriji

18. Februara 2021.13:37
U završnim riječima na suđenju Jasminu Keseroviću zbog ratovanja u Siriji, i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Odbrana optuženog su zatražili osuđujuću presudu.

This post is also available in: English


Keserović. Foto: Sud BiH 

Za razliku od Odbrane, Tužilaštvo je ocijenilo dokazanim obje tačke optužnice za terorizam – pridruživanje stranim paravojnim formacijama i javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Odbrana je predložila da Keserović bude osuđen na kaznu između dvije i po i tri i po godine zatvora za prvu tačku, ocijenivši da navodi da je optuženi javno pozivao na ubijanja nisu dokazani.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je istakao da se ovaj slučaj razlikuje od drugih postupaka vođenih pred Sudom BiH u vezi sa odlaskom na strana ratišta. On je kazao da Keseroviću nije bilo dovoljno da se priključi terorističkoj organizaciji ISIL, nego je jedan od dvojice bh. državljana koji su upućivali prijetnje.

Naveo je da je u dokaze uložen video, objavljen na mrežama, u kojem Keserović poziva na ubijanja hrišćana i njihovih sluga, navodeći da ne treba praviti razliku između civila i vojnika.

Ukazujući na teške zločine počinjene tokom rata u BiH, Hasanspahić je upitao da li ovdje ponovo treba da se proživljava zlo. Prema njegovim riječima, u pitanju je zloupotreba vjerskih osjećanja jednog naroda i iskrivljeno tumačenje islama.

Tužilac je rekao da je u pitanju pogubna poruka koja zaslužuje strogu kaznu.

On je podsjetio na iskaze svjedoka i dokaze kako je Keserović otputovao u Siriju 23. januara 2013. i priključio se jedinicama ISIL-a, da je viđan u više sirijskih gradova, da je nosio pušku i uniformu, te išao na straže.

“Van razumne sumnje možete zaključiti da se borio na strani terorističke organizacije ISIL”, kazao je tužilac navodeći da je optuženi proveo sedam godina u Siriji.

On se osvrnuo na brutalna i masovna pogubljenja ISIL-ovaca, te nadahnuće i podsticaje ove organizacije za terorističke napade širom svijeta.

Kako je rekao, posljedice djelovanja ISIL-a osjećaju se i kod nas. Naveo je da je u BiH registrovano 150 odlazaka na strana ratišta.

“I danas postoje bh. državljani u kampovima koji su otputovali zavedeni idejama Islamske države… Dosta djece iz BiH danas tumara kampovima Al-Hol i Al-Bab”, kazao je Hasanspahić.

Branilac Senad Dupovac je rekao da će, neuobičajeno za Odbranu, tražiti kaznu za optuženog. Smatra da Keserović treba biti osuđen na kaznu koja je u rasponu onih na koje su već osuđena četvorica od sedmorice bh. državljana izručenih u decembru 2019. godine.

Dupovac je kazao da je Keserović otišao u Siriju u vrijeme “arapskog proljeća”, kada ISIL nije bio proglašen terorističkom organizacijom.

Prema njegovim riječima, protesti protiv nedemokratskih režima u Siriji su naišli na brutalnu reakciju vlasti, što je dovelo do odlazaka.

Branilac je rekao da je optuženi otišao sa 18 i po godina, u vrijeme adolescencije, kada se donose nepromišljene odluke.

On je podsjetio na iskaze svjedoka da su ga viđali kako nosi hranu ženama u kampu ili prevodi sa arapskog, a ponekad na straži.

Za Odbranu je video-zapis, koji se sastoji od više snimaka, sporan jer nije poznato ni kada, ni gdje, niti ko ga je sačinio.

Sve i da nije sporna autentičnost snimka, kako je kazao Dupovac, nije izvršeno vještačenje glasa kako bi se utvrdilo da je riječ o Keseroviću.

“Kad video ne bi bio sporan, opet se pojavljuje sporni momenat – da li jezivu poruku govori Keserović”, istakao je on.

Branilac je rekao da je optuženi neosuđivan, oženjen i otac dvoje djece, koja su u Siriji, te da je izrazio kajanje zbog svoje lakomislenosti.

“Mnogi imaju predrasude prema ovim ljudima da su radikalni ekstremisti. Ovo je obični mladi čovjek koji je u jednom trenutku donio pogrešnu odluku”, kazao je on, dodavši da se Keserović pokušavao vratiti iz Sirije.

Dupovac je rekao da od 2005. brani optužene za terorizam i da je Keserović “najmekši” od onih koje poznaje.

Optuženi je u završnom obraćanju ponovio kajanje zbog odlaska u Siriju. Kazao je da nema ništa sa spornim videom.

“Ako iko ima pravo da pušta suze, to sam ja, roditelj djeteta koje je poginulo… Ja nisam terorista. Ja sam samo mladi musliman”, rekao je Keserović.

Izricanje presude zakazano je za 25. februar.

Marija Taušan


This post is also available in: English