Vijest

Pretres prostorija državnog zastupnika Envera Bijedića zbog zloupotrebe položaja

18. Februara 2021.11:43
Zastupnik u državnom parlamentu Enver Bijedić je jutros u Tuzli stavljen pod policijsku kontrolu zbog sumnje da je počinio krivično djelo ׅ“udruživanje radi činjenja krivičnog djela zoloupotreba položaja”, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Kantonalni sud u Tuzli. Foto: BIRN BiH

Glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Luka Miladinović kazao je za BIRN BiH da je šest osoba pod policijskom kontrolom zbog sumnje da su počinile krivično djelo “udruživanje radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja”.

“U ranim jutarnjim satima izvedena je akcija kodnog naziva ‘Rudnik’ od strane pripadnika SIPA-e, a po nalogu Općinskog suda Tuzla i Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK). Izvršeni su pretresi više lokacija koje koriste osumnjičeni”, rekao je za BIRN BiH glasnogovornik Miladinović.

Kako je nezvanično potvrđeno BIRN-u BiH iz izvora upoznatih sa istragom, osim Envera Bijedića, koji je predsjednik Socijaldemokrata BiH, pod policijskom kontrolom je još pet članova ove stranke. Riječ je o Azizu Čačkoviću, direktoru Rudnika soli Tuzla, Amiru Tursunoviću, koji je predsjednik Nadzornog odbora Rudnika, Amiru Sušiću, bivšem direktoru Rudnika, te dvojici biznismena – Dženanu i Atifu Mujkiću.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona su saopćili da se radi o predmetu u kojem je prethodila višemjesečna istraga u vezi s nezakonitostima prilikom namještanja višemilionskog tendera za firmu iz Gračanice, za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla. Kako je saopćeno, riječ je o tenderima koji su više puta poništeni kako bi se pogodovalo firmi s kojom je i zaključen ugovor, a koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova.

Kako je pojašnjeno iz Tužilaštva, šest osoba je osumnjičeno da su počinile krivično djelo “udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s krivičnim djelom primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem”, a u slučaju tri odgovorna lica iz Rudnika soli Tuzla i krivično djelo “zloupotreba položaja i ovlaštenja”.

Admir Muslimović