Suđenje

Toni Bašić, optužen za terorizam, negirao krivicu

22. Februara 2021.10:55
Pred Sudom Bosne i Hercegovine Toni Bašić se izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti da je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta javno podsticao na terorističke napade, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i napade na LGBT populaciju.

This post is also available in: English

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: Sud BiH

“Časni sude, nisam kriv”, kazao je Bašić.

Na zahtjev branioca Vlade Adamovića traženo je postavljanje branitelja po službenoj dužnosti, jer je Bašić student i izdržavano lice.

“Roditelji to plaćaju, a sad je doba korone”, rekao je Adamović.

Sutkinja Enida Hadžiomerović je kazala da će Sud donijeti odluku nakon što Adamović dostavi sve dokumente.
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Bašića u decembru prošle godine.

Kako je ranije saopćeno iz Državnog tužilaštva, Bašić je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta i društvenih mreža podsticao druge na izvršenje terorizma tako što je upućivao prijetnje antisemitskog sadržaja, kao i izjave i prijetnje kojima poziva na napade na rasnoj i nacionalnoj osnovi.

Bašić se optužnicom tereti i da je upućivao prijetnje pripadnicima LGBT pokreta, kao i pozivao na izvršenje terorističkih napada na zgrade na teritoriji New Yorka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“Optuženi se tereti da je javno putem sredstava informiranja upućivao poruke javnosti koje imaju za cilj podsticanje drugih na izvršenje kaznenog djela – terorizam, čime je počinio kazneno djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti, u svezi s kaznenim djelom terorizam Krivičnog zakona BiH”, navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English