Vijest

Pripadnici Ravnogorskog pokreta negirali krivnju

22. Februara 2021.15:13
Pripadnici Ravnogorskog pokreta Dušan Sladojević zvani “Krvce” i “Čiča”, Slavko Aleksić zvani “Vojvoda” i Risto Lečić negirali su krivicu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

This post is also available in: English (English)


Aleksić i Lečić pred Sudom BiH. Foto: BIRN BiH

“Nisam kriv”, izjavio je optuženi Sladojević, dok je Aleksić naveo: “Isto kao Dušan, nisam kriv.” Optuženi Lečić je kazao da se ne osjeća krivim.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, Sladojević, Aleksić i Lečić se terete da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

“Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’ i Aleksić su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta”, naveli su ranije u Tužilaštvu.

Lečić se, prema Tužilaštvu, tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Prije samog izjašnjenja o krivnji, sva trojica optužnih su kazala da su razumjeli sadržaj optužnice.

Sutkinja za prethodno saslušanje Enida Hadžiomerović je rekla da je Aleksićeva i Lečićeva Odbrana ranije uložila prethodne prigovore na optužnicu, ali ih je Sud svojim rješenjem odbio kao neosnovane.

S obzirom da su Sladojević, Aleksić i Lečić negirali krivnju, početak suđenja će biti zakazan u roku od 30 do 60 dana.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English (English)