Suđenje

Vještak na suđenju za ratovanje u Siriji: Vojne dužnosti primarne

23. Februara 2021.16:36
Na suđenju Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji, vještak Vlado Azinović kazao je da je u Islamskoj državi svaki muškarac primarno bio vojni obveznik, iako je mogao obavljati i civilne dužnosti.
Milarem Berbić. Foto: Sud BiH

Iznoseći ekspertsku studiju o Islamskoj državi i odlascima bh. državljana na suđenju Milaremu Berbiću, Azinović je kazao da su vojne strukture bile dominantne.

“To što se obavljaju civilne dužnosti, ne znači da niste vojnik, da nemate pušku i dužnost da branite”, rekao je vještak.

Na pitanje da li su ISIL-u bili potrebni majstori, on je kazao da im je sve bilo potrebno i da svaka vojska ima neku vrstu inžinjerije.

On je govorio o pojavi i ciljevima Islamske države, razlozima odlaska bh. državljana i opasnosti koju predstavljaju oni koji su se vratili. Islamsku državu ocijenio je najsmrtonosnijom grupom u novijoj istoriji. Ukazao je na masovne egzekucije i brutalna ubistva, provođenje sankcija iz osmog vijeka, kao i na objavljivanje “opasnih” poruka, te “kult smrti”.

Prema njegovom mišljenju, dolazak ljudi koji su prošli iskustva u Siriji nosi povećan rizik. Precizirao je da se ne može tvrditi da oni predstavljaju opasnost, ali da treba biti oprezan.

Azinović je naveo desetak imena lica koja su procesuirana pred Sudom BiH za djela iz oblasti terorizma, a koji su “na kraju ponovo završili u toj priči”.

Pozivajući se na podatke službi, on je naveo da je iz BiH otišlo oko 190 muškaraca i 70-ak žena te stotinjak djece, a da je u Siriji rođeno više od 100 njih. Dodao je da dobar dio još čeka povratak.

Kazao je da su prvi odlasci registrovani 2012. a da su motivi bili različiti – od potrebe da se pomogne ugroženima, preko bježanja od zakona do ličnih razloga. Naveo je da se neki vraćaju već 2013. razočarani ciljevima, nasiljem, zločinima ili nemogućnošću prilagođavanja hrani i klimi.

Azinović smatra da je postojala mogućnost povratka iz Sirije, posebno u određenom periodu. Naveo je primjer trudnice u osmom mjesecu koja je uspjela pobjeći.

Oni koji su proveli po pet godina u Siriji, prema njegovom mišljenju, znači da su htjeli ostati i da su se za to opredijelili svim svojim bićem.

Odbrana Berbića upitala je vještaka da li je neki građanin starije dobi mogao otići u Siriju da spasi kćerku i unučad nakon pogibije zeta. Azinović je rekao da ne može to isključiti kao motiv, ali da ta osoba zna razlog odlaska.

Branilac Almin Hrustić osvrnuo se i na osobe koje su brinule o ženama čiji su muževi poginuli, a optuženi je iznio informacije gdje su one živjele. Berbić je zahvalio vještaku na nekim informacijama o ISIL-u koje, kako je rekao, do danas nije čuo.

Berbića optužnica tereti za pridruživanje stranim formacijama u okviru terorističke organizacije ISIL. Prema optužnici, on je otišao u Siriju u avgustu 2014. godine, a u BiH je vraćen u decembru 2019. godine.

Neuropsihijatar Azra Alajbegović obavila je vještačenje dvije svjedokinje, zaključivši da kćerka nije sposobna da se pojavi u sudnici, a da majka može svjedočiti uz određene uslove. Međutim, kako je dodala, eventualni dolazak majke značio bi da se mora osigurati pomoć kćerci i njenoj djeci. Imena svjedokinja ne smiju se objavljivati.

Na pitanja branioca Hrustića, Alajbegović je potvrdila da su svjedokinje rekle da poznaju Berbića iz Sirije i da se on brinuo o ženama čiji su muževi poginuli. Prema riječima Alajbegović, obje svjedokinje su imale samo riječi hvale za Berbića.

“Obje su rekle da je bio ugodne naravi, da je imao dosta empatije prema djeci i da je bio spretan majstor”, kazala je vještakinja.

Vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva da se pročitaju iskazi obje svjedokinje, čemu se Odbrana protivila. Branilac Hrustić je rekao da bi želio da pita svjedokinje da li su Berbića viđale u uniformi i s puškom.

Nastavak suđenja je 3. marta.

 

Marija Taušan