Vijest

Podrška odluci da Državno tužilaštvo traži na uvid predmete o smrti Davida Dragičevića

22. Februara 2021.17:22
Državno tužilaštvo zatražilo je od Okružnog tužilaštva Banjaluka i Specijalnog tužilaštva Republike Srpske na uvid predmet koji se odnosi na stradanje Davida Dragičevića u martu 2018. godine u Banjaluci.

Raniji protest grupe “Pravda za Davida”. Foto: BIRN BiH

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, u pisanom saopštenju je naveo da, zbog više medijskih upita i interesovanja javnosti za predmet, prosljeđuje informaciju koja se odnosi na upućivanje zahtjeva za dostavljenje na uvid predmeta o stradanju Dragičevića.

“Na temelju podneska predstavnika oštećenih i Udruženja ‘Pravda za Davida’, Tužiteljstvo BiH je odmah uputilo zahtjev za dostavljanje na uvid predmeta koji se odnose na stradanje Davida Dragičevića u martu 2018. godine u Banja Luci”, naveo je Grubešić u pisanom saopštenju.

Iz Tužilaštva je navedeno da je zahtjev upućen prema Okružnom tužilaštvu Banjaluka i Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske, a nakon dostavljanja i analize predmeta Tužilaštvo će donijeti odluku o daljim koracima i aktivnostima.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci 24. marta. Prvobitna istraga tvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istraga za sada nije otkrila počinioce.

Davidov otac Davor Dragičević kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je “mali korak u našoj borbi za pravdu učinjen”.

“Još uvijek čekam odluku Ustavnog suda BiH u vezi apelacije što je podnio moj advokat Ifet Feraget. Istraga o istrazi je ključni element koji će dovesti do nalogodavaca, saučesnika i ubica mog sina Davida. U pitanju je organizovani kriminal, i Tužilaštvo BiH će, vjerujem, pokrenuti tu istragu”, kaže Dragičević.

U istrazi ubistva Davida Dragičevića došlo je do nestanka nekih od ključnih dokaza.

Dvojica kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka optuženi su da su bacili bokserice koje su nakon obdukcije prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno prostoriju za sušenje predmeta.

“Sada su se očigledno stekli uvjeti da se predmet dostavi iz Okružnog javnog tužilaštava Banjaluka Tužilaštvu BiH na pregled kako bi se utvrdilo postojanje osnova sumnje, identično kao u situaciji ‘Dženan Memić’, dakle postojanju osnova sumnje organizovanog kriminala unutar pravosuđa Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a, a vezano za zataškavanje tog ubistva”, kaže Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević.

Prema njegovom mišljenju, čitav niz dokaza, kao i u slučaju ‘Memić’, upućuje veoma jasno da postoje okolnosti koje ukazuju na povezanost pripadnika MUP-a RS-a sa ubistvom Davida Dragičevića i njegovim nestankom.

“To su stvari koje moraju biti provjerene od strane Tužilaštva BiH jer taj slučaj je nanio velike štetne posljedice pravosuđu BiH i interesima države BiH, i posljedice tog slučaja, kao i slučaja ‘Dženan Memić’, su davno, davno, prešle granice entiteta, čak i državne granice, i to je upravo uvjet za zasnivanje nadležnosti kako Tužilaštva BiH, tako i Suda BiH”, dodaje Feraget.

On smatra da slučajevi ‘Dragičević’ i ‘Memić’ moraju biti istraženi jer svako drugo rješenje bi bilo okretanje glave od tih problema.

“Očigledno je da ove promjene i na čelu VSTV-a i pritisak javnosti daju polako svoj rezultat i da se ova borba isplati. Oba slučaja predstavljaju organizirani kriminal u institucijama koje imaju zadatak da ostvaruju principe vladavine prava”, kaže Feraget.

Tužilaštvo BiH uključilo se u istragu o smrti Dženana Memića početkom februara ove godine, pet godina nakon njegove smrti u Sarajevu.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice.

Vrhovni sud Federacije BiH još uvijek nije donio pravosnažnu presudu.

 

Albina Sorguč