Vijest

Preminuo Mustafa Đelilović, optužen za ratne zločine u općini Hadžići

10. Marta 2021.16:44
Nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići Mustafa Đelilović, optužen za ratni zločin, preminuo je sinoć, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegova advokatica Edina Rešidović.

This post is also available in: English

sudnica Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

“Sinoć je, nažalost, preminuo na putu za bolnicu”, kazala je Rešidović.

Kako je objasnila, žalba na prvostepenu presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora ukinuta je te se održava ponovni postupak pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH. U slučaju smrti optuženog, zakonom je predviđeno obustavljanje postupka protiv njega.

Rešidović očekuje da će Sud u skladu sa zakonom donijeti takvu odluku.

U julu 2019. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH uvažilo je žalbe Tužilaštva BiH, Odbrane Đelilovića i Odbrane Halida Čovića na prvostepenu presudu kojom su osmorica optuženih osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene na području općine Hadžići, te je naložilo novo suđenje.

Ranije je, u julu 2018., nakon šest godina suđenja, Državni sud osudio osmoricu optuženih na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, objektima na području općine Hadžići.

Sud BiH je osudio Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića, Bećira Hujića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za nečovječno postupanje i nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima na području hadžićke općine.

Na po deset godina zatvora osuđeni su nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Nezir Kazić. Vijeće je na po osam godina zatvora osudilo nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima Fadila Čovića, kao i upravnika “Silosa” Bećira Hujića, dok su de facto komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u “Silosu” Halid Čović osuđeni na po šest godina.

Bivši upravnik u kasarni “Krupa” Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni su krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima s obzirom da je Vijeće utvrdilo da su svi zatočenici bili civili.

Trenutno se pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH održava obnovljeno suđenje u ovom predmetu.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English