Vijest

RTRS emituje serijal o rezultatima rada Komisije o stradanju Srba u Sarajevu

9. Marta 2021.16:24
Radio televizija Republike Srpske (RTRS) večeras, 9. marta, emitovat će prvu od pet epizoda serijala “Sarajevski Srbi – nestali narod”, u kom govore članovi Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu. Serijal je rađen u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji ni nakon dva prolongiranja nije objavio izvještaj Komisije o stradanju Srba u Sarajevu.


Isječak iz najave serijala RTRS-a. 

“Serijal je rađen u pet nastavaka i svaki sadrži intervju sa članovima Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu. Prvi koji će biti emitovan jeste razgovor sa Raphaelom Israelijem, predsjednikom Komisije, koji govori o svojim saznanjima iz istraživanja Komisije”, kazao je Gvozden Šarac, novinar i autor serijala.

Tokom 2019. godine, na inicijativu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i tadašnjeg predsjednika RS-a Milorada Dodika, danas člana Predsjedništva BiH, vlada ovog bh. entiteta formirala je dvije komisije koje bi trebale preispitati već utvrđene i pronaći nove činjenice o stradanju civila u proteklom ratu – Komisiju za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu i Komisiju za istraživanja stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji.

Formiranju je prethodila odluka NSRS-a kojom se odbacuje Izvještaj Vlade iz 2004. godine o dešavanjima u Srebrenici, u kojem se “nedvosmisleno pokazuje da su u području Srebrenice u julu 1995. godine učinjeni zločini velikog obima grubim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava”, kao i da je “RS iskazala odlučnost da se suoči s istinom o događajima iz proteklog tragičnog sukoba”.

Rok za završetak izvještaja dvije komisije Vlade RS-a o stradanjima u Srebrenici i Sarajevu, koji je bio predviđen do proljeća 2020. godine, produžen je do kraja septembra prošle godine, ali dokument još uvijek nije objavljen.

Vlada Republike Srpske je za predsjedavajućeg Komisije za Srebrenicu imenovala Gideona Greifa iz Izraela, a članovi su Adenrele Shinaba iz Nigerije, Yuki Osa iz Japana, Roger Bayard iz Australije, Giuseppe Zaccharia iz Italije, Markus Goldbach iz Njemačke, Laurence Armand French iz SAD-a i Marija Đurić iz Srbije.
Članovi Komisije za Sarajevo su Raphael Israeli, Walter Manoschek, Darko Tanasković, Laurence Armand French, Giuseppe Zaccharia, Viktor Bezručenko i Patrick Barriot.

Neki od članova komisija prethodno su javno izjavljivali sumnju u utvrđene činjenice o dešavanjima u Srebrenici.

Pravnici i eksperti za tranzicijsku pravdu su kritizirali osnivanje ovih komisija smatrajući da su osobe koje su u njih imenovane pristrasne, kao i da se radi o pokušaju osporavanja genocida u Srebrenici i kampanje terorisanja građana Sarajeva.

Trideset i jedan međunarodni stručnjak za sukobe u bivšoj Jugoslaviji je u februaru 2019. godine potpisao otvoreno pismo u kome se navodi da formiranje komisije od strane vlasti Republike Srpske “više liči na revizionizam nego na istinski napor za utvrđivanje istine”.

Pred Tribunalom u Haagu, te sudovima u regionu, za zločine počinjene u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, kao i četiri doživotne zatvorske kazne. U desetinama presuda utvrđeno je da se u Srebrenici dogodio genocid kada su srpske snage ubile više od 7.000 muškaraca i dječaka.

Haški sud je osudio i dvojicu bivših komandanata Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) – Stanislava Galića i Dragomira Miloševića – za kampanju teroriziranja građana Sarajeva dok je glavni grad BiH bio pod opsadom.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini,osuđen je i za terorisanje građana Sarajeva.

U maju ove godine očekuje se pravosnažna presuda bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, koji je prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina u BiH i terorisanja stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem.

 

Admir Muslimović