Vijest

Hodžić traži od BiH 8.000 KM za pretrpljenu duševnu bol

11. Marta 2021.16:10
Nedžad Hodžić, koji je pravosnažnom presudom oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja, od Bosne i Hercegovine potražuje 8.000 konvertibilnih maraka (KM) za pretrpljenu duševnu bol zbog mjera zabrane koje je imao tokom suđenja.

Sud BiH
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Sud je donio rješenje da se ročište održi bez pomoćnika državnog pravobranioca, koji nije mogao pristupiti zbog zdravstvenih razloga.

Na ročištu je nalaz i mišljenje o pretrpljenim duševnim bolovima iznio vještak neuropsihijatar Oleg Grubač, koji je rekao da je Nedžad Hodžić pretrpio strah jakog intenziteta u trajanju od sedam dana, srednjeg intenziteta narednih šest mjeseci, a slabijeg intenziteta do kraja trajanja mjera zabrane koje su mu bile izrečene tokom postupka, odnosno u trajanju 21 mjesec i 18 dana.

“Strah blagog intenziteta povremeno trpi sada pri podsjećanju na sam stresni događaj”, kazao je Grubač.

On je rekao da nakon izrečenih mjera dolazi do stanja šoka kod Hodžića, gdje je prisutna otežana sposobnost shvaćanja, poteškoće u koncentraciji, prisjećanje na sam traumatski događaj u vidu “flash back” fenomena i košmara.

“Osjećao se bespomoćno, ugroženo, i navodi da je cjelokupna situacija utjecala na njegov poslovni angažman”, kazao je Grubač.

Današnjim ročištem završen je dokazni postupak, a Hodžićev pravni zastupnik Kenan Hadžimuhović je rekao da nema primjedbi na provedeni dokazni postupak.

U završnoj riječi on je kazao da na temelju provedenog dokaza putem vještačenja traži novčani iznos u vrijednosti od 8.000 KM.

“Umjesto iznosa od 5.500 KM, potražujemo iznos od 8.000 KM. U preostalom dijelu, službeni zahtjev ostaje nepromijenjen”, rekao je Hadžimuhović.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH je u maju 2019. potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Hodžić, zajedno s još šest osoba, oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine.

Nedžadu Hodžiću, Selmanu Busnovu, Safetu Mujčinoviću, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću i Osmanu Gogiću se sudilo za nezakonito zatvaranje srpskih civila u Stuparima kod Kladnja, kao i za njihovo premlaćivanje i nečovječno postupanje.