Vijest

Uspostavljena prva regionalna saradnja u oblasti oduzimanja nelegalno stečene imovine

9. Marta 2021.14:54
Oduzimanje nelegalno stečene imovine jača povjerenje u rad institucija i šalje poruku da se kriminal ne isplati, poručeno je tokom konferencije “Borba protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi: Jačanje saradnje u oblasti oduzimanja imovine”, na kojoj su prezentovani rezultati rada mreže sudija i tužilaca te predstavnika agencija za upravljanje oduzetom imovinom na Zapadnom Balkanu.


Završna konferencija. Foto: AIRE centar

Rezultati dvogodišnjeg projekta u kojem su učestvovale institucije Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova prezentovani su 9. marta predstavnicima ministarstava pravde, agencija za upravljanje oduzetom imovinom, sudijama i tužiocima iz Jugoistočne Evrope na završnoj konferenciji “Borba protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi: Jačanje saradnje u oblasti oduzimanja imovine”.

Regionalna mreža sastavljana od sudija, tužilaca i predstavnika agencija za upravljanje oduzetom imovinom uspostavljena je s ciljem bržeg otkrivanja i procesuiranja počinilaca krivičnih djela na području Zapadnog Balkana uz pomoć AIRE centra Programa za Zapadni Balkan i Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI), a projekat je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Matthew Field, britanski ambasador u BiH, rekao je da su AIRE centar i RAI posljednje dvije godine širom Zapadnog Balkana radili na jačanju saradnje i kapaciteta stručnjaka za oduzimanje imovinske koristi.

“Izvještaj koji je danas predstavljen dokazuje da saradnja i standardizacija regionalnih postupaka mogu dovesti do stvarnog napretka i primjera dobre prakse. Oduzimanje imovinske koristi i globalna borba protiv korupcije i organizovanog i finansijskog kriminala predstavljaju ključni interes Ujedinjenog Kraljevstva i ponosni smo što smo podržali ovaj projekat. Svi zajedno moramo da radimo na primjeni zakona i da obezbijedimo da živimo u svijetu u kojem se kriminal ne isplati”, izjavio je Field.

Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, kazala je da je regionalna saradnja ključna za napredak u oblasti oduzimanja nelegalno stečene imovine i da će biti “važna u vremenu koje je ispred nas kako bismo uspješno odgovorili na sigurnosne prijetnje izazvane pandemijom”.

“Oduzimanje nelegalno stečene imovine je presudno za dugoročnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te smo zbog toga projekat usmjerili na unapređenje ove oblasti. Ako ne uspijemo okončati poslovnu praksu kriminala oduzimajući nelegalnu zaradu, novčana dobit će ostati najvažniji poticaj za kriminalno ponašanje. Pandemija je stvorila nove mogućnosti za korupciju i organizovani kriminal i donijela nove prijetnje i izazove u provođenju zakona”, navela je direktorica Braithwaite.

Vladan Joksimović, šef Sekretarijata RAI-a, rekao je da su konferencija, kao i čitav projekat, bili odlična prilika za povezivanje i razmjenu iskustava stručnjaka iz Jugoistočne Evrope.

Kako je saopćio AIRE centar, na završnoj konferenciji tokom projekta izrađena su četiri priručnika u kojima je analizirano zakonodavstvo, usklađenost sa evropskim i međunarodnim standardima, mogućnost prekogranične saradnje i uspostavljanje mehanizama za statističko evidentiranje slučajeva oduzimanja imovine.

Tokom konferencije je istaknuto da su predstavnici institucija iz Zapadnog Balkana imali priliku učiti o najboljim praksama od vodećih evropskih stručnjaka u oblasti oduzimanja imovine.

Svake godine u regionu se oduzme nelegalno stečena imovina vrijedna više miliona eura, rečeno je na konferenciji, kao i da trajno oduzeta imovina postaje javno vlasništvo i trebala bi se koristiti u najboljem javnom interesu.

Tokom konferencije je zaključeno da oduzimanje nelegalno stečene imovine jača povjerenje u rad institucija i šalje poruku da se kriminal ne isplati.

 

Albina Sorguč