Vijest

VSTV odbio zahtjev glavne disciplinske tužiteljice za izuzimanje iz predmeta protiv Tadić i Debevca

25. Marta 2021.18:45
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odbilo je zahtjev glavne disciplinske tužiteljice za izuzimanje iz predmeta koji se odnose na glavnu državnu tužiteljicu predsjednika Državnog suda, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Alena Kurspahić-Nadarević, glavna disciplinska tužiteljica. Foto: BIRN BiH

Nakon izlaganja rezultata rada Ureda disciplinskog tužioca (UDT) tokom 2020. godine tokom prvog dana sjednice VSTV-a, glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević je na dijelu sjednice zatvorenom za javnost zatražila od članova Vijeća da donesu odluku kojom se ona izuzima iz postupanja u svim predmetima protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, potvrđeno je BIRN-u BiH iz VSTV-a.

“Nakon što je VSTV BiH razmotrio zahtjev glavne disciplinske tužiteljice na zatvorenom dijelu sjednice, isti je odbijen kao neosnovan”, navodi se u pismenom odgovoru iz VSTV-a.

Iz ove institucije nisu odgovorili o kojim tačno predmetima se radi niti na koliko predmeta Ureda disciplinskog tužioca protiv Debevec i Tadić se odnosi zahtjev glavne disciplinske tužiteljice.

UDT predmete pokreće po prijavama ali i po službenoj dužnosti. BIRN BiH je prošle godine pisao da je Ured po službenoj dužnosti, a na osnovu medijskih objava, registrovao predmet protiv glavne tužiteljice Državnog tužilaštva Gordane Tadić.

Novinar “Oslobođenja” Avdo Avdić objavio je u augustu 2020. godine priču navodeći kako je glavna državna tužiteljica naplatila troškove smještaja u Sarajevu koristeći dokumentaciju koju je objavio ovaj medij. Avdić u tekstu navodi i da je Tadić odustala od drugog zahtjeva pred sudom za naplatu troškova smještaja u stanu nakon što je on počeo raditi na svom tekstu.

Iz Tužilaštva su u zvaničnom e-mailu institucije naveli kako navodi o privatnoj tužbi Tadić nisu tačni te kako će Tadić podnijeti tužbu za klevetu.

Dnevni avaz je ranije ove godine prenio potvrdu UDT-a da je na osnovu medijskih izvještaja formirao najmanje dva predmeta protiv Debevca. Tužilaštvo BiH je također za ovaj mediji potvrdilo da “ima više otvorenih predmeta, formiranih na temelju prijava od različitih podnositelja, protiv glavne disciplinske tužiteljice, kao i zamjenika i pojedinih disciplinskih tužitelja u Uredu disciplinskog tužitelja u VSTV-u BiH”.