Suđenje

Berbić: Optuženi u uniformi i s naoružanjem

25. Marta 2021.11:45
Na suđenju Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji, pročitane su izjave svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojima su kazale da je jedno vrijeme prilikom boravka u Siriji optuženi bio naoružan i u unifomi, ali da im nije poznato da je bio vojno aktivan.

This post is also available in: English

Milarem Berbić. Foto: Sud BiH

Državno tužilaštvo pročitalo je dijelove, ali i kompletne iskaze dvije svjedokinje za koje je na prošlom ročištu vještak neuropsihijatar iznio svoj nalaz i mišljenje.

Tada je neuropsihijatrica Azra Alajbegović navela da kćerka nije sposobna da se pojavi u sudnici, a da majka može svjedočiti uz određene uslove. Međutim, kako je dodala, eventualni dolazak majke značio bi da se mora osigurati pomoć kćerci i njenoj djeci. Imena svjedokinja ne smiju se objavljivati.

Svjedokinje su u svojim iskazima datim 2020. godine, koji su pročitani na današnjem ročištu, rekle da su u Mimbidžu u Siriji živjele sa kćerkom optuženog, kao i optuženim, koji je pomagao ženama šehida.

Kćerka je navela kako je Berbić kupovao i donosio hranu te obavljao popravke u kući. Ona je kazala kako joj je poznato da je, nakon što je došao u Siriju, imao pušku i uniformu, ali da je kasnije bio u civilnoj odjeći.

“Možda sam Milarema vidjela par puta u uniformi i s naoružanjem, ali sam ga kasnije viđala u civilu”, stoji u iskazu majke koji je danas pročitan.

Obje svjedokinje su izjavile kako misle da Berbić nije bio vojno aktivan i da “nije bio pripadnik neke katibe u Siriji”.

Optužnica tereti Berbića za pridruživanje stranim formacijama u okviru terorističke organizacije ISIL. Prema optužnici, on je otišao u Siriju u augustu 2014., a u BiH je vraćen u decembru 2019. godine.

Tužilaštvo je pročitalo i dijelove iskaza obje svjedokinje koje su one dale 2019. godine, kao i zapisnike o prepoznavanju lica, a koji se odnose na optuženog Berbića.

Majka je ispričala da je njena kćerka otišla u Siriju s porodicom u junu 2013., a da ju je ona otišla posjetiti u novembru iste godine. Tokom boravka u Mimbidžu, kako stoji u iskazu majke, bila su dvojica muškaraca koji su se brinuli o ženama šehida i vodili ih doktoru. Jedan od njih se zvao, kako je rekla, Miralem ili Milarem.

Kćerka je ispričala da je u Mimbidžu stanovala s kćerkom optuženog, te sa optuženim Berbićem, kojeg su zvali Dido.

Tužilaštvo je navelo da su na zapisnicima o prepoznavanjaju lica putem fotografija obje svjedokinje prepoznale optuženog Berbića.

Odbrana optuženog se protivila čitanju iskaza majke, kazavši da bi je voljeli pitati, između ostalog, u kojem periodu je Berbić nosio uniformu, te da li je vidjela da koristi oružje i na koji način.

Optuženi Berbić se nakon čitanja iskaza obratio Sudu “zbog neistine” i rekao kako postoji razlika od dvije godine kad su ga viđale svjedokinje, te da su sve vrijeme do 2017. bili zajedno.

Suđenje će se nastaviti 31. marta.

Lamija Grebo


This post is also available in: English