Vijest

Godinu dana poslije, Tužilaštvo bez odgovora o istrazi klastera u Konjicu

25. Marta 2021.15:38
Godinu dana od pokretanja istrage o odgovornosti za nastanak klastera zaraženih koronavirusom u tvornici u Konjicu, Državno tužilaštvo nije odgovorilo na upit o rezultatima istrage. Tužilaštvo u Mostaru završilo je istragu o klasteru u bolnici u ovom gradu.


Proslava godišnjice firme u Konjicu. Foto: N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije odgovorilo na više upita koje je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) poslala u posljednjih mjesec dana o istrazi pokrenutoj 25. marta 2020. godine o načinu na koji je organizovana proslava godišnjice kompanije “Igman” iz Konjica, nakon koje je od koronavirusa preminula najmanje jedna osoba.

Proslava u Konjicu i ulazak pozitivne osobe u bolnicu u Mostaru izazvali su u martu prošle godine oštre reakcije javnosti, a tužilaštva su najavila da će ispitati da li je došlo do kršenja mjera koje su uvedene na samom početku epidemije u BiH.

U martu 2020. godine tvornica municije “Igman” u Konjicu organizovala je proslavu 70. godišnjice firme. Proslavi su prisustvovale brojne javne ličnosti, među kojima i premijer Federacije Fadil Novalić. Nedugo nakon proslave, održane u vrijeme kada su se već donosile mjere ograničavanja okupljanja, nekoliko osoba s proslave je bilo pozitivno na koronavirus. Nadležni iz federalnih zdravstvenih institucija objasnili su da je na događaju 11. marta nastao takozvani klaster zaraženih.

Državno tužilaštvo je 25. marta 2020. godine potvrdilo da je formiralo predmet i da vrši provjere o organizaciji ovog skupa.

Ali iz Tužilaštva nisu odgovorili šta se desilo s ovim predmetom.

Iz kompanije “Igman” iz Konjica su za BIRN BiH odgovorili da nemaju dodatnih informacija o istrazi.

“Nakon klastera koji se dogodio s početka prošle godine, na zahtjev Državne agencije za istrage i zaštitu, SIPA-e, 1. aprila 2020. smo dostavili tražene informacije koje se odnose na događaj obilježavanja 70 godina rada Privrednog društva ‘Igman’ Konjic”, naveli su u svom odgovoru iz “Igmana”.

Iz SIPA-e su za BIRN BiH potvrdili da su ranije proslijedili izvještaj Tužilaštvu BiH o završenim istražnim radnjama kojim su konstatovali da nema krivičnog djela.

Nakon samog događaja, iz firme “Igman” su u martu prošle godine izdali saopćenje u kojem su naveli da je naredba o zabrani održavanja javnih skupova na području Federacije donesena šest dana poslije njihove svečanosti, odnosno 17. marta prošle godine, te da je skup održan u skladu s mjerama koje su tada bile na snazi. Nakon što je potvrđeno da je direktor ove firme Đahid Muratbegović pozitivan na koronavirus, kompanija “Igman” je obustavila proizvodnju na period od dvije sedmice.
U Konjicu je nakon zabave nastao takozvani klaster zaraženih virusom, a preminuo je Muratbegovićev vozač.


Sveučilišna klinička bolnica Mostar. Foto: SBK Mostar

Sedmicu nakon proslave u Konjicu, u Mostaru su u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) potvrdili ulazak pacijenta zaraženog koronavirusom.

Direktor bolnice Ante Kvesić potvrdio je za medije tada da je osam uposlenika moralo u izolaciju zbog propusta.

“Nitko nije dobio otkaz, događa se, panika je… Imali smo situaciju koju nismo predvidjeli, no napravili smo svoj posao do kraja”, kazao je tada Kvesić.

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) saopćili su 18. marta prošle godine da su pokrenuli provjere da li je došlo do kršenja protokola u bolnici.

Te su provjere završene, potvrdili su iz ovog Tužilaštva za BIRN BiH. U odgovoru su objasnili da su provjeravali odgovornost pacijenta koji je pozitivan ušao u bolnicu te ljekara koji je sudjelovao u njegovom prijemu u bolnicu.

“Teškoće u provođenju istražnih radnji koje su utjecale i na dužinu trajanja istrage, predstavljale su činjenice da su pojedini odjeli SKB-a Mostar bili izmješteni, kao i dokumentacija i drugi dokazi koji su bili premještani, te kontaminirani”, objasnili su iz Tužilaštva.

Istražne radnje protiv pacijenta su obustavljene nakon njegove smrti, potvrdili su iz Tužilaštva. Tužioci su za ljekara utvrdili da nije počinio kazneno djelo za koje je prijavljen, niti bilo koje drugo kazneno djelo “koje se goni po službenoj dužnosti”.

“Naime, niti jedan prikupljeni dokaz ne upućuje na osnovanu sumnju da je prijavljeni liječnik B.J. u momentu prijema pacijenta znao ili mogao znati da je V.P. prethodno boravio u zemljama u kojima je proglašeno stanje pandemije. Naknadnim provjerama putem Interpola je utvrđeno da neposredno prije prijema u SKB Mostar, V.P. nije boravio u tim zemljama, već u Republici Hrvatskoj”, objasnili su u Tužilaštvu i dodali kako je inspekcijskim nadzorom i iz drugih dokaza utvrđeno da je prijavljeni B.J. postupao sukladno Planu pripravnosti koji je propisala Sveučilišna klinička bolnica Mostar za postupanje u vrijeme epidemije.

Direktor bolnice Ante Kvesić kazao je da nije bio upoznat sa istragom.

“Mene nije nitko zvao, imam važnijeg posla od toga, borimo se s virusom. Istrage svakako mrzim”, rekao je on kratko.

Iz SIPA-e su kazali kako su ranije napravili službenu zabilješku kojom su konstatovali da u ovom slučaju nema krivičnog djela.

BIRN BiH je ranije pisao da su tužilaštva širom BiH pokrenula najmanje 35 predmeta koji se na neki način odnose na nepravilnosti tokom pandemije.

Admir Muslimović