Vijest

Ukinut pritvor Begzadu Spahiću nakon potvrde da je zbog pridruživanja ISIL-u osuđen u Turskoj

2. Aprila 2021.14:40
Sud Bosne i Hercegovine je Begzadu Spahiću, koji je uhapšen 9. marta zbog odlaska na sirijsko ratište i pridruživanje ISIL-u, ukinuo pritvor nakon što je Državno tužilaštvo dobilo dokumentaciju da je u Turskoj za ovo djelo osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) tužilac Dubravko Čampara.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac je pojasnio da je pritvor ukinut iz razloga što je Tužilaštvo putem Ambasade BiH u Turskoj dobilo presudu iz koje je vidljivo da je u ovoj državi osuđen za djelo koje mu se u ovom predmetu stavlja na teret, odnosno da je bio pripadnik terorističke organizacije ISIL.

“Imajući u vidu načelo koje vrijedi svugdje u Evropi shodno Konvenciji o ljudskim pravima, da se ne može dva puta suditi za isto, to se smatra presuđenom stvari”, dodao je Čampara.

Spahićev banilac Senad Dupovac je rekao da je iz Turske stigla presuda prema kojoj je oslobođen za prvu tačku, odnosno da je s nekim osobama namjeravao izvršiti teroristički akt, dok je osuđen na četiri godine i dva mjeseca za pridruživanje ISIL-u i učestvovanje u borbama u Siriji, te da je izdržao tri godine i osam mjeseci kazne.

“On je to i tvrdio, ali dok nije pribavljena presuda, proveo je u pritvoru 20 dana”, kazao je Dupovac i naveo da je ova mjera Spahiću ukinuta sa obrazloženjem da “ne može biti suđen dva puta u istoj stvari”.

Spahić je, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšen 9. marta zbog organiziranja terorističke grupe i sumnje da je 2013. godine u dva navrata iz BiH odlazio na ratište u Siriju, gdje se priključio formacijama u okviru takozvanog ISIL-a, koji je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) proglašen terorističkom organizacijom.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da je on tokom 2017. godine bio uhapšen u Turskoj, nakon čega je 11. februara 2021. izručen BiH i uhapšen po potjernici Općinskog suda u Zenici, koja je bila raspisana protiv njega zbog drugih krivičnih djela.

Na ročištu na kojem se raspravljalo o prijedlogu za određivanje pritvora, Tužilaštvo je navelo da je Interpolu podnijelo zahtjev za dobijanje dokumentacije iz Turske o Spahićevoj kaznenoj evidenciji u toj državi, kao i da je u Siriji boravio do 2017. godine.

Spahić je, s druge strane, na istom ročištu izjavio da je 2017. u Turskoj osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora za boravak u Siriji i pridruživanje ISIL-u.

Haris Rovčanin