Suđenje

Berbić: Završne riječi za ratovanje u Siriji 8. aprila

31. Marta 2021.16:07
Na suđenju Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji, zaštićeni svjedok kazao je da je zajedno s Berbićem bio u jedinici Gorana Pavlovića i da su zajedno išli na straže, te da su pripadnici ove jedinice nosili uniforme i oružje.


Milarem Berbić. Foto: Sud BiH

Zaštićeni svjedok B-1, koji je svjedočio iz druge prostorije sa modifikovanom slikom i glasom, kazao je da je Berbića upoznao 2014. ili 2015. godine u gradu Rakka u Siriji, a kasnije ga je viđao u gradu Mimbidžu i gradu Al-Bab.

Svjedok je rekao da su on i Berbić pripadali “ketibi” Gorana Pavlovića, te da je Berbića viđao na stražama, dodavši da su pripadnici jedinice nosili uniforme i oružje.

“Većinom je bilo automatsko oružje”, kazao je svjedok, dodavši da Berbića nikada nije vidio da koristi oružje, ali da zna da je on posjedovao oružje.

Svjedok je kazao da je njihov zadatak na stražama bio da čuvaju linije, ali da su straže bile “mirne”.

B-1 je naveo da tokom svog boravka u Siriji nije polagao nikakvu zakletvu, te da ne zna da li ju je Berbić položio.

Svjedok je kazao da je u jedinici Gorana Pavlovića ostao malo duže od godinu dana, te je prije raspada ove, otišao u drugu jedinicu, u jesen 2015. godine.

“Možda neku godinu i par mjeseci, ne znam sad tačno, ali godina sigurno i više”, rekao je B-1.

Svjedok je naveo “da je ova jedinica nastala zbog potrebe da svi Bosanci ostanu zajedno”, i da se u jedinicu ulazilo sa dobrovoljnim pristankom, a nju su mogli napustiti kada god su htjeli.

“Stvar je u tome što možeš napustiti jednu ‘ketibu’, ali ideš u drugu”, kazao je svjedok, naglasivši da je bilo zabranjeno napuštanje Sirije i da su granice bile minirane.

“Ja sam sa svojim pasošem došao u BiH”, rekao je svjedok.

Optužnica tereti Berbića za pridruživanje stranim formacijama u okviru terorističke organizacije ISIL. Prema optužnici, on je otišao u Siriju u augustu 2014., a u BiH je vraćen u decembru 2019. godine.

Odbrana optuženog upitala je svjedoka B-1 da li zna šta je Berbić radio osim toga što je išao na straže, da li je brinuo o ženama i drugim materijalno-tehničkim stvarima. Svjedok je kazao da ne zna, ali da Berbić nije mogao brinuti o ženama jer nije poznavao arapski jezik.

Odbrana je upitala da li je u mjestu gdje su boravili bilo žena iz BiH i da li je tačno da su Berbića zvali “dido”, na šta je svjedok odgovorio da jeste bilo žena iz BiH, ali da ne zna kako su zvali Berbića.

Optuženi Berbić na današnjem ročištu je upitao svjedoka da li je znao da se u Siriji nalazi i Berbićeva kćerka, na šta je svjedok odgovorio da ne zna, da je tu informaciju dobio tek kada se vratio u BiH.

“Čitava ‘ketiba’ je znala da sam ja imao kćerku”, rekao je Berbić.

Berbić je upitao svjedoka gdje su zajedno bili na stražama, na šta je svjedok kazao da je to bilo u blizini Al-Baba.

Odbrana optuženog je upitala da li je tačno da je Berbić bio najstariji u jedinici, te da li postoji ograničenje u godinama koji ljudi mogu ići na straže, na šta je B-1 rekao da ne zna da li je Berbić bio najstariji, ali da pretpostavlja “po izgledu i svemu”, te objasnio da nije bilo ograničenja u godinama ko može ići na straže. Dodao je da je bilo dječaka od 14 godina do starijih muškaraca.

Advokat optuženog, Almin Hrustić kazao je da ovaj svjedok nije dosljedan svojim ranijim iskazima i da je vrlo negativno nastrojen.

Nastavak suđenja je zakazan za 8. april, kada će Tužilaštvo BiH i Odbrana iznijeti završne riječi.