Vijest

Sud BiH nakon smrti Mustafe Đelilovića obustavio postupak protiv njega

2. Aprila 2021.14:38
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine obustavilo je krivični postupak protiv Mustafe Đelilovića, nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba Općine Hadžići optuženog za ratni zločin, usljed njegove smrti.

sudnica Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je prošlog mjeseca izvijestila da je Đelilović preminuo nakon što je to potvrdila njegova advokatica Edina Rešidović.

U slučaju smrti optuženog, zakonom je predviđeno obustavljanje postupka protiv njega, a Rešidović je tada navela kako očekuje da će Sud u skladu sa zakonom donijeti takvu odluku.

U julu 2019. godine, Apelaciono odjeljenje Suda BiH uvažilo je žalbe Tužilaštva BiH, Odbrane Đelilovića i Odbrane Halida Čovića na prvostepenu presudu kojom su osmorica optuženih osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene na području općine Hadžići, te je naložilo novo suđenje.

Ranije je, u julu 2018., nakon šest godina suđenja, Državni sud osudio osmoricu optuženih na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, objektima na području općine Hadžići.

Sud BiH je osudio Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića, Bećira Hujića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za nečovječno postupanje i nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima na području hadžićke općine.

Na po deset godina zatvora osuđeni su nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Nezir Kazić. Vijeće je na po osam godina zatvora osudilo nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima Fadila Čovića, kao i upravnika “Silosa” Bećira Hujića, dok su de facto komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u “Silosu” Halid Čović osuđeni na po šest godina.

Bivši upravnik u kasarni “Krupa” Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni su krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima s obzirom da je Vijeće utvrdilo da su svi zatočenici bili civili.

Trenutno se pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH održava obnovljeno suđenje u ovom predmetu, koje se nastavlja prema ostalim optuženima.

 

 

Lamija Grebo