Vijest

Godinu dana ignorisanja sudskog roka za uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović

1. Aprila 2021.13:37
Neuklanjanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju kod Bratunca duže od godinu dana od isteka sudskog roka za njeno izmještanje jeste neprihvatljivo, ali i predstavlja indolenciju vlasti u Republici Srpskoj, kažu sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nakon upozorenja visokog predstavnika.


Crkva koja je izgrađena u dvorištu Fate Orlović. Foto: N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko podsjetio je u saopćenju da se danas navršava godina dana od isteka roka koji je Evropski sud za ljudska prava odredio za uklanjanje pravoslavne crkve sagrađene na imanju Fate Orlović u Konjević-Polju.

Evropski sud za ljudska prava donio je presudu kojom je za izmještanje pravoslavne crkve iz dvorišta ostavio tri mjeseca, čiji je krajnji rok za izvršenje bio 1. april 2020. godine. Crkva je u dvorištu porodice Orlović izgrađena neposredno nakon rata.

Inzko je naveo da je Orlović dugo čekala pravdu, a sada se već dugo kasni s provedbom obavezujuće odluke Evropskog suda u njezinu korist.

“Želim da se pravda zadovolji i da se Fata Orlović ispoštuje zbog nevolja kroz koje je prošla tokom duge i iscrpljujuće pravne bitke. U svojoj poodmakloj dobi, Fata Orlović ne zaslužuje daljnje nepoštovanje od strane vlasti Republike Srpske, već neodložno i potpuno zadovoljenje pravde”, rekao je visoki predstavnik.

U svom saopćenju Inzko je naveo da je vladavina prava presudno načelo Općeg okvirnog sporazuma za mir.

“Važan pokazatelj poštovanja vladavine prava u bilo kojem demokratskom društvu nisu riječi ili izjave, nego nivo provedbe sudskih odluka domaćih i međunarodnih sudova. Nažalost, pokazatelji za Bosnu i Hercegovinu su vrlo nepovoljni”, zaključio je visoki predstavnik Inzko.

Rusmir Karkin, punomoćnik porodice Orlović, za BIRN BiH kaže da je neizvršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava već godinu dana za njega znak da se radi o političkom pitanju.

“U proteklih godinu dana vlasti Republike Srpske nisu poduzele niti jedan korak, apsolutno ignoriraju sva obraćanja na pozive, a što je najgore, ignoriraju jasnu i nedvosmislenu presudu Suda za ljudska prava kojom je naloženo vlastima RS-a da taj objekat uklone. U pitanju je indolencija, odnosno nepoštivanje odluke Suda od strane državnih vlasti u BiH, odnosno vlasti u RS-u”, kaže Karkin.

Naveo je da je komunikacija sa vlastima u RS-u bila intenzivna prošle godine, kada su trebali izvršiti dio odluke a koja se tiče isplate dosuđenog iznosa na ime troškova za vođenje postupka. Kako kaže, vlasti u RS-u su ispoštovale samo ovaj dio presude.

On kaže kako je pandemija poslužila kao dodatni izgovor da se presuda ne provede.

“Iako se na terenu vide pomaci, po drugim opštinama koje provode izvršenja sudskih odluka u smislu da se uklanjaju nelegalno izgrađeni objekti, samo crkva koja se nalazi na zemlji porodice Orlović se ne uklanja”, zaključuje Karkin i dodaje da vlasti Općine Bratunac ne provode odluke, odnosno nemaju instrukcije od Vlade RS-a da se presuda provede do kraja.

Načelnik Općine Bratunac Srđan Rankić za BIRN BiH kaže da vlast Općine nije uključena u rješavanje pitanja izmještanja crkve u Konjević-Polju.

“To je pitanje koje datira iz ranijeg perioda, kada nisam bio na funkciji načelnika Opštine Bratunac. Koliko sam upoznat, vlast na republičkom nivou je raspisala javni poziv za izbor izvođača radova izmještanja crkve. Da li je izabran izvođač ili ne, zaista nisam upoznat”, stoji u odgovoru načelnika Rankića.

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić smatra da u ovom dijelu BiH postoji problem s provođenjem presuda “ukoliko nisu u interesu i na tragu politike koju provodi vlast u ovom entitetu”.

“Sramno je i neprihvatljivo je da evo godinu dana od isteka roka nije uklonjen taj objekat koji tu nije ni trebao biti sagrađen”, kaže Salkić.

 

 

Emina Dizdarević