Vijest

Tužilaštvo formiralo predmet o okupljanju ruskih dobrovoljaca u Višegradu

9. Aprila 2021.16:40
Državno tužilaštvo formiralo je predmet nakon što je zaprimilo prijavu iz Udruženja “Žena – žrtva rata” povodom najave događaja “Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu najavljenog za 12. april ove godine.


Ruski dobrovoljci u Višegradu 2019., arhiv. Foto: BIRN BiH

“Tužilaštvo BiH je formiralo predmet koji je dat u rad postupajućem tužitelju”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U prijavi Udruženja “Žena – žrtva rata”, u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, zatražena je intervencija Tužilaštva povodom najavljenog okupljanja te predloženo hitno zaustavljanje i zabrana najavljenog okupljanja, veličanje ratnih zločina koji duboko vrijeđaju preživjele žrtve, članove porodica, prognanike i povratnike.

Na stranici Opštine Višegrad najavljeno je da će u ponedjeljak, 12. aprila biti obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, koji je uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno”, navodi se na stranici Opštine Višegrad.

U prijavi koju je Udruženje “Žena – žrtva rata” podnijelo Tužilaštvu podsjeća se na počinjenje ratnih zločina na području BiH, a posebno Višegrada, te o planiranom početku suđenja trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Ranije istraživanje BIRN-a BiH o bivšim ruskim dobrovoljcima otkrilo je da višegradskom skupu prisustvuju bivši ruski dobrovoljci u BiH koji čine važnu vezu u zamršenoj mreži u kojoj su “Noćni vukovi” i kozačka udruženja na Balkanu, i kojoj nije uvijek moguće odrediti jasan početak u Rusiji i kraj ogranka u BiH.

Istraživanje je otkrilo da neki od bivših dobrovoljaca koji dolaze u Višegrad, u ovom gradu otvoreno promoviraju odlazak na strano ratište u Ukrajini, što je prema domaćim zakonima zabranjeno. Također, neki od članova su pripadnici Saveza dobrovoljaca Donbasa, udruženja učesnika rata u Ukrajini.

    Albina Sorguč