Vijest

U sarajevskom naselju Zabrđe pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

8. Aprila 2021.11:31
U sarajevskom naselju Zabrđe prilikom izvođenja građevinskih radova pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, te je danas nastavljena ekshumacija šireg lokaliteta, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Mjesto ekshumacije u naselju Zabrđe kod Sarajeva. Foto: Tužilaštvo BiH

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) Emza Fazlić je potvrdila da su prije dva dana u naselju Zabrđe kod Sarajeva pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe.

“Počela je ekshumacija, pronađene su ljudske kosti prije dva dana na ovom lokalitetu prilikom izvođenja građevinskih radova na proširivanju ceste u ulici Avde Palića. Prekinuti su radovi, zakazana je ekshumacija i nastavljena je danas i trenutno je u toku”, kazala je Fazlić, pojašnjavajući kako se radi pretraživanje šireg lokaliteta kako bi se provjerilo da li postoji još posmrtnih ostataka.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da se pretpostavlja se radi o posmrtnim ostacima koji pripadaju žrtvi iz prethodnog rata.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci bit će upućeni u dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako su kazali, na lokaciji rad ovlaštenih osoba u procesu ekshumacije koordinira istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine, a prisutni su i ljekar patolog sudske medicine, INO BiH, potrebni radnici i mehanizacija. Lokaciju osiguravaju policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

 

Emina Dizdarević Tahmiščija