Vijest

Investiciono-razvojna banka RS-a nabavlja službeno vozilo od 68.000 KM

16. Aprila 2021.15:14
Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS), nabavlja novo službeno vozilo u vrijednosti od 68.376 KM bez PDV-a, u tenderu čiji sadržaj, prema stručnjacima, upućuje na određenu vrstu odnosno marku automobila.


Ilustracija. Foto: Flickr, NRMA

Banka traži novo, metalik crno putničko vozilo, dok od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba da posjeduje kožni upravljač podesive visine, LED svjetla, automatsko zaključavanje vrata, pomoć pri zadržavanju traka i sistem upozorenja za odlazak iz trake, kao i prepoznavanje saobraćajnih znakova, te monitor za prikaz od 360.

Za Slobodana Golubovića, urednika portala Pratimotendere.ba, izbor Banke da kriterij bude ekonomski najpovoljnija ponuda – pri čemu su potkriteriji raspoređeni tako da se na cijenu odnosi 70 posto, a na rok isporuke čak 30 posto – upućuje da je već unaprijed poznata firma od koje se automobil kupuje i da ona taj automobil već ima na lageru.

“Bit će zanimljivo ispratiti koliko će se ponuđača prijaviti za učešće u ovom postupku nabavke. Iz dosadašnje prakse, kad su u pitanju ovakve nabavke, gotovo u pravilu javljao se samo jedan ponuđač”, ističe Golubović.

On smatra da je tehnička specifikacija suviše detaljna i stvara utisak da je iskopirana iz kataloga nekog ponuđača odnosno proizvođača, što predstavlja diskriminaciju drugih potencijalnih ponuđača.

“Iako ne možemo sa 100 posto sigurnosti garantovati, prema većini zahtijevanih karakteristika, kao što su dimenzije, zapremina prtljažnika i zapremina rezervoara i slično, IRB RS vjerovatno želi kupiti Mazdu CX 5”, objašnjava Golubović.

Kupovina automobila koji bi u konačnici mogao koštati više od 70.000 konvertibilnih maraka (KM) s plaćenim porezom nije novost za urednika portala Capital.ba Sinišu Vukelića. On podsjeća da je IRB od samog svog osnivanja promijenila nekoliko direktora, a neki od njih su bili povezani s kriminalnim radnjama, čak su odslužili kazne zatvora.

On podsjeća da je banka odobravala kredite pojedincima povezanim s vladajućom koalicijom u Republici Srpskoj, koja je došla na vlast u periodu kada je i sama banka osnovana, te iako je morala davati kredite preko finansijskog posrednika, odnosno drugih banaka koje su garantovale povrat kredita, banka je odustala od toga i sama počela davati svoje kredite.

“Mnoštvo drugih stvari koje su se dešavale u toj banci pokazuje da je njen kredibilitet i ugled u javnosti značajno narušen”, ističe Vukelić.

IRB je, ustvari, društvo za upravljanje fondovima, kaže Vukelić i dodaje kako je samim tim njena odgovornost ogromna, jer upravo je ona institucija koja upravlja najvećim resursima Republike Srpske. U nadležnosti banke je nekoliko fondova koji upravljaju vrijednim nekretninama RS-a.

“I zapravo ona ima ogroman kapital i imovinu kojom treba da upravlja i da se ponaša kao jedno od društava za upravljanje fondovima koje može značajno da poboljša finansijsku situaciju”, kaže on.

Iz Investiciono-razvojne banke Republike Srpske nisu odgovorili na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o ovoj nabavci.

Rok za prijavu na tender je 24. april.

Prema podacima Baze službenih automobila, institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih kompanija.