Vijest

Uskoro optužnica za krijumčarenje oružja u Zapadnu Europu

15. Aprila 2021.13:36
Državno tužilaštvo zatražilo je još 30 dana pritvora Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, osumnjičenima za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, dok su Odbrane zatražile izricanje mjera zabrane.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac Ćazim Hasanspahić je u obrazloženju prijedloga za produženje pritvora kazao da se čekaju rezultati vještačenja mobitela Mehmedike i Mezetovića, te da je došlo do proširenja istrage, odnosno prekvalifikacije djela jer su osumnjičeni, prema njegovim riječima, djelovali kao grupa, te da su se u komunikaciji koristili terminom “drva”.

“Istraga je na samom kraju, i u narednom periodu slijedi podizanje optužnice”, naveo je tužilac.

Osumnjičene su ranije uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kada su izvršeni pretresi na području Olova, Kladnja i Sarajeva, te je pronađena određena količina oružja, dok je iz Tužilaštva saopćeno da su osobe, koje su se ranije dovodile u vezu s radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Evropske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

Mehmedikin branilac Aldin Lejlić je rekao da u ovom predmetu ne postoji osnovana sumnja i da se od početka zasniva na dvije izjave uzete od Mehmedike i Špage koje su nezakonite, jer se nisu izričito odrekli prisustva branilaca tokom ispitivanja, pa su tako svi dokazi proizašli iz tih izjava nezakoniti.

“Moj branjenik je okarakterisan kao organizator, ali mi nije jasno zašto Tužilaštvo insistira na ovom djelu kada ni iz jednog dokaza ne proizilazi da je namjeravao prometovati oružje prema Evropskoj uniji”, dodao je Lejlić.

Špagin branilac Senad Dupovac je kazao kako teza da osumnjičeni nije znao šta se nalazi u vozilu proizlazi iz Mehmedikine izjave, te je dodao da njegov branjenik niti je plaćao niti tovario i nabavljao sporna sredstva.

Braniteljica Belma Džuvo-Balijagić je navela kako teza da su ostali osumnjičeni nabavljali oružje od Mezetovića i Berkovića te ga transportovali prema Evropi, nema nijednu potkrepljujuću tvrdnju, kao i da ne postoje ni indikativni dokazi o mreži pomagača i saučesnika.

Na današnje, kao ni na jedno od prethodnih ročišta nije pristupio Špago, a predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković je rekla da je osumnjičeni poslao izjavu u kojoj je naveo da neće doći na ročište zbog detaljnog pregleda na ulasku, koji je u suprotnosti s njegovim vjerskim ubjeđenjima.

Sud je odlučio da će se ročište voditi bez prisustva Špage, koji je blagovremeno informisan i pozvan, ali je svojevoljno i neopravdano odbio da pristupi.

Tužilac Hasanspahić je kazao da su svi osumnjičeni obaviješteni o proširenju istrage osim Špage, koji je odbio pristupiti u Tužilaštvo iz istih razloga kao i na ovo ročište, te da bi zbog takvog njegovog ponašanja Sud kasnije mogao vratiti optužnicu, jer nije ispitan na nove okolnosti.

Branilac Dupovac je rekao da tužilac ne kaže da ga je Špago pismeno obavijestio da će se braniti šutnjom, te je naveo da se njegov branjenik ranije 16 mjeseci nalazio u pritvoru jer je bio optužen za pomaganje u predmetu “Bugojno”, nakon čega je Tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja.

“Kada sam ga pitao za naplatu štete, rekao mi je: ‘Oni meni ne mogu platiti šta sam pretrpio.’ Njegova pojava s bradom i skraćenim pantalonama utiče na predrasude”, kazao je Dupovac.

Vijeće je Odbrani sugerisalo da se obrati Ministarstvu pravde ako su osumnjičenom uskraćena neka prava, jer Sud nema nadležnost nad kazneno-popravnim zavodima kod mjera koje se primjenjuju.

Odluka o produženju pritvora će biti donesana u zakonom predviđenom roku.

 

Haris Rovčanin