Vijest

Miletu Pažinu potvrđena godina i po zatvora za zločin u Stocu

15. Aprila 2021.10:45
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mile Pažin osuđen na godinu i po zatvora za nečovječno postupanje prema bošnjačkom civilu na području Stoca 1993. godine.

This post is also available in: English


Mile Pažin i Vide Krešić. Foto: Sud BiH

“Sud je otpremio drugostepenu presudu kojom je kao neosnovana odbijena žalba branitelja Mileta Pažina, te je prvostepena presuda u osuđujućem dijelu potvrđena”, saopćeno je iz Državnog suda.

Presudom od 18. septembra 2020. godine Pažin je proglašen krivim da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i zapovjednik Civilne zaštite u Stocu, nečovječno postupao prema civilu u Kaplan Mahali, a Vijeće je tada zaključilo da je van razumne sumnje dokazano da je 14. jula 1993. udario Admira Kaplana bajonetom i kundakom, kao i da mu je zasjekao uho.

Istom presudom Pažin je, u nedostatku dokaza, oslobođen za pet tačaka optužnice, odnosno da je odvodio i nezakonito zatvarao civile, potom za udaranje dvojice civila, kao i da je rukovodio i vršio nadzor nad zatočeničkim objektima u školi, vaspitno-popravnom domu i privatnim kućama na području Stoca.

Skupa s Pažinom sudilo se i Vidu Krešiću, koji je oslobođen optužbe da je kao pripadnik HVO-a učestvovao u odvođenju i nezakonitom zatvaranju grupe civila, kao i da je učestvovao u mučenju u “Koštanoj bolnici”.

Državno tužilaštvo nije uložilo žalbu na oslobađajući dio presude. Pažinova Odbrana je od Apelacionog vijeća zatražila oslobađajuću presudu uz obrazloženje da je optuženi proglašen krivim za nečovječno postupanje, a da ga optužnica tereti za mučenje, dok je Tužilaštvo zatražilo da se žalba odbije kao neosnovana.

S Pažinom i Vidom Krešićem su ranije bili optuženi Mirko Raguž, Ivaca Marković i Josip Krešić, ali su zbog smrti postupci u odnosu na njih obustavljeni.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English