Vijest

U toku još jedna ekshumacija u Doboju

Prilikom radova na iskopu grobnog mjesta u mjestu Miljkovac kod Doboja pronađen je ljudski skelet za koji postoje informacije da se radi o žrtvi iz proteklog rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


Lokacija ekshumacije u mjestu Miljkovac kod Doboja. Foto: Tužilaštvo BiH.

“Radovi su obustavljeni, lokacija je osigurana, a danas je počeo proces ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema saopćenju, identitet žrtve kojoj pripadaju posmrtni ostaci bit će utvrđivan daljnjom sudsko-medicinskom obradom i putem DNK analize.

Na terenu se nalazi ljekar patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici Policijske stanice Doboj, koji osiguravaju lokaciju.

Krajem prošlog mjeseca u Doboju su, prilikom ekshumacije u mjestu Gavrići, pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da se radi o žrtvi stradaloj 1992. godine, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Nakon rata, u BiH i regionu se još uvijek traga za preko 7.000 osoba.

Emina Dizdarević Tahmiščija