Vijest

Ustavni sud odlučio: Nedopuštena apelacija VSTV-a protiv rješenja Suda BiH

7. Maja 2021.16:33
Apelaciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na Rješenje Državnog suda kojim je odbačen zahtjev za preispitivanje presude o poništavanju Pravilnika o ocjenjivanju nosilaca pravosudnih funkcija, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbacio kao nedopuštenu.


Ustavni sud BiH. Foto: Ustavni sud BiH

Kako se navodi u Odluci donesenoj na sjednici Ustavnog suda 5. maja 2021. godine, VSTV se u apelaciji pozvao na povredu prava na pravično suđenje.

“Apelant u predmetnoj apelaciji, između ostaloga, navodi kako smatra da je redoviti sud, protivno Zakonu o VSTV-u, ZUS-u [Zakon o upravnom sporu ] i Zakonu o Sudu BiH, u ovome upravnome sporu odlučivao o stvarima koje ne mogu biti predmetom upravnoga spora sukladno ZUS-u”, stoji u Odluci.

U Odluci je navedeno kako je Ustavni sud u ranijim odlučivanjima, po apelacijama kojima su osporavane odluke Apelacionoga suda Brčko distrikta BiH, utvrdio da nije nadležan.

Sud BiH je u decembru 2020. godine odbacio zahtjev za preispitivanje presude iz maja kojom je uvažen zahtjev za ocjenu zakonitosti, čime su Pravilnik o postupku ocjenjivanja rada nositelja pravosudnih funkcija i Kriteriji za ocjenjivanje rada sudaca u BiH iz 2018. godine ukinuti.

“U obrazloženju osporene odluke Sud BiH istakao je da predmet uređenja osporavanoga Pravilnika upućuje na zaključak da je apelant u konkretnom slučaju prekoračio granicu svojih ovlasti iz odredbi Zakona o VSTV-u”, navodi se u Odluci Ustavnog suda, te dodaje da je istaknuto kako postupak donošenja Pravilnika nije proveden sukladno Zakonu o VSTV-u, zbog čega je nezakonit.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala kako su presudom Suda BiH problem postala sva imenovanja od 2008. godine.

“Ogromne su posljedice ove odluke, katastrofalne, jer je sve zasnovano na ocjenama donesenim na osnovu pravilnika”, kazao je Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTV-a na sjednici održanoj nakon donošenja ove presude.

Novi kriteriji za ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija usvojeni su u decembru 2020. godine i oni se, kako je tada rečeno, zasnivaju na kvantitativnim elementima.

 

Nermina Kuloglija-Zolj