Vijest

Peter Handke u Banjaluci odlikovan Ordenom Republike Srpske

Austrijski nobelovac Peter Handke je u Banjaluci odlikovan Ordenom Republike Srpske za izuzetan rad i zasluge na polju duhovnog i kulturnog razvoja, kao i za naročit doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa ovim entitetom.

This post is also available in: English


Ceremonija dodjele ordena RS-a Hendkeu. Foto: BIRN BiH 

Handkea je u Banjaluci odlikovala predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović, a austrijski nobelovac je u zgradu Vlade RS-a došao u pratnji režisera Emira Kusturice. Handkea su dočekali, zajedno sa Željkom Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković.

“Srećan sam što sam ovdje. Ovo je veliki trenutak za mene”, rekao je Peter Handke nakon sastanka sa zvaničnicima Republike Srpske, prenosi Srpska novinska agencija (SRNA).

Handke je kazao, prenosi ista novinska agencija, da je u Banjaluku došao uprkos jakim vjetrovima koji su bili protiv njegovog dolaska. Inače dolazak Petera Handkea izazvao je veliku pažnju medija u Banjaluci, ali izjave su omogućene samo novinarima RTRS-a, Srpske novinske agencije i banjalučke Alternativne televizije, dok je ostalim novinarima prije sastanka rečeno da neće biti nikakvih izjava.

“Handke razumije kontekst u kojem se nalazi. I sam je rekao da su mnogi vjetrovi duvali protiv njegovog dolaska ovdje, da su mnogi koji su slali ružne riječi nastojali tim ružnim riječima da ga obeshrabre”, kazala je nakon sastanka predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, piše SRNA.

Peter Handke je ovdašnjoj javnosti postao naročito poznat nakon što je u decembru 2019. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Uručenje najveće nagrade u svijetu književnosti Handkeu mnogi su kritikovali zbog njegovog javnog negiranja genocida u Srebrenici i podrške Slobodanu Miloševiću. Nagrada Handkeu izazvala je podijeljene reakcije u BiH. U nekoliko kantona u Federaciji je proglašen “personom non grata”, dok je u Republici Srpskoj nekoliko vodećih političara izjavilo kako su zadovoljni što je takva nagrada otišla u ruke “osvjedočenog prijatelja srpskog naroda i pravde”.

Handke tokom posjete Banjaluci. Foto: BIRN BiH 

Handke je nakon sastanka u zgradi Vlade RS-a zajedno sa Miloradom Dodikom i Emirom Kusturicom obišao spomenik koji je u dvorištu hotela “Integral” u centru Banjaluke napravljen u njegovu čast, o čijoj gradnji je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala u junu prošle godine.

U Udruženju građana povratnika u Banjaluku za BIRN BiH su ranije kazali da nemaju posebnog komentara na to što će taj grad dobiti skulpturu Petera Handkea.

“Kakva god da je naša reakcija, povratnike niko ništa ne pita. Tako i da ne reagujemo jer nas niko ništa i ne pita, niti uvažava naše mišljenje”, rekao je Kemo Gunić, predsjednik Udruženja građana povratnika u Banjaluku.

Hasan Nuhanović, koji je preživio Srebrenicu, ranije je kazao kako ga čitava priča oko Handkea strašno nervira jer vjeruje da on jeste dobar pisac, ali da se sve u BiH posmatra na pogrešan način.

“Ja najveći problem vidim u tome što je on stranac, a najveći broj i Srba i Bošnjaka nisu imali pojma ko je Peter Handke prije ove priče oko Nobelove nagrade. Ne znam šta im on, i jednima i drugima, znači. Ne znači im ništa. Meni je veći problem što mi imamo, naprimjer, murale posvećene Ratku Mladiću i što je to postalo normalno, a daje se ekskluzivitet priči oko Handkea, koji samo predstavlja jedan od pogleda sa strane na dešavanja u Bosni i Hercegovini. Za mene su mnogo bitniji pogledi nas samih na dešavanja u Bosni i Hercegovini”, rekao je Nuhanović u junu 2020. godine za BIRN BiH.

Nakon posjete Banjaluci, Peter Handke je zajedno sa Miloradom Dodikom i Emirom Kusturicom otišao u Andrićgrad u Višegradu, gdje će mu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Vladimir Kovačević


This post is also available in: English