Vijest

Sljedeće sedmice presuda Stuparu i Tešiću za zločine u Vlasenici

7. Maja 2021.14:18
Sud Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći prvostepenu presudu Simi Stuparu, nekadašnjem pripadniku Stanice javne bezbjednosti (SJB), i Zoranu Tešiću, nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), koji se terete za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici.


Simo Stupar i Zoran Tešić. Foto: BIRN BiH

Stuparu i Tešiću su na teret stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci i napadi na sela. Terete se i da su u periodu od aprila do kraja septembra 1992. godine na području općine Vlasenica postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata.

Istog dana, u utorak, Tužilaštvo BiH će iznijeti završnu riječ u predmetu protiv Božidara Perišića i Vinka Zoranovića, optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice, dok će optuženi Perišić i Zoranović završne riječi iznijeti dan poslije.

Perišiću zvanom Boban i Zoranoviću zvanom Joja se sudi zbog progona civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice – učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a, a Zoranović pripadnik SJB-a Rogatica.

U ponedjeljak će pred Apelacionim vijećem Suda BiH biti održana žalbena sjednica u predmetu protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i Muhameda Pekića, službenika ove agencije, koji su prvostepenom presudom oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja.

Prema optužnici, oni su u augustu 2020. godine pribavili nadzorni snimak iz “BH Pošte” i otkrili identitet pošiljaoca anonimne prijave protiv direktora OSA-e.

Pred Sudom BiH će se nastaviti suđenja za zločine počinjene na Palama, Donjem Vakufu, Doboju, Tesliću, Kalinoviku, Vlasenici, Rogatici, Brčkom, Ilijašu, Vogošći, Kotor-Varoši, Prijedoru i Foči.

 

Azra Husarić Omerović