Vijesti


Opština Han-Pijesak nabavlja putničko vozilo od 64.000 KM 21. Maja 2021. Vijest Opština Han-Pijesak nabavlja novo putničko motorno vozilo, metalik crne boje u vrijednosti 64.102 KM bez PDV-a, u tenderu koji, prema mišljenju stručnjaka, može upućivati na određenu marku automobila. Iz Opštine kažu da moraju zamijeniti sadašnje vozilo, staro 16 godina.
Ključ Potvrđena optužnica za strijeljanje 78 žrtava u Ključu 21. Maja 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv osmorice bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji su optuženi za strijeljanje najmanje 78 osoba na području Ključa tokom 1992. godine.
Mektić i ostali: Preporuka za revizorsku kuću 20. Maja 2021. Suđenje Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva ispričao je kako je po preporuci iz INZA-e angažovan da obavi određene finansijske kontrole u projektu koji je realizovan sa Evropskom unijom.
VSTV VSTV raspravljao o dodatnim propisima za istupe sudija i tužilaca u medijima 20. Maja 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) u današnjem nastavku sjednice raspravljalo je o medijskim istupima nositelja pravosudnih funkcija i potrebi da se ti istupi dodatno definišu propisima, ali je odlučeno da će se o tome nastaviti raspravljati na nekoj od narednih sjednica.
Šta trebate znati o stanju u oblasti migracija u BiH tokom 2020. godine 20. Maja 2021. Vijest Prema Informaciji o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koju je Vijeće ministara dostavilo Parlamentarnoj skupštini, u prošloj godini vidljiv je porast nezakonitih pokušaja ili prelaska državne granice za više od 30 posto, dok je broj osoba u pokretu prijavljen Službi za poslovanje sa strancima manji za 45 posto u odnosu na 2019. godinu.
Špoljarić ponovo suspendovan s pozicije predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu 20. Maja 2021. Vijest Prvostepena disciplinska komisija donijela je odluku o novoj suspenziji predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, nakon što je prethodna suspenzija ukinuta zbog okončanja disciplinskog postupka koji se vodio protiv njega, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Određen pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorizma 20. Maja 2021. Vijest Državni sud usvojio je žalbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine na rješenje kojim je odbijen prijedlog za određivanje pritvora Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističkih aktivnosti, te joj odredio pritvor.
VSTV VSTV pravi analizu o potrebi za dodatnim sudijama 19. Maja 2021. Vijest Nakon Izvještaja Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini o institutu dodatnih sudija, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je donijelo zaključak da se napravi sveobuhvatna analiza o potrebi dodatnih sudija, kako bi se znao broj starih neriješenih predmeta i kako bi se napravila sistematizacija dodatnih sudija na osnovu starih predmeta.
Halil Lagumdžija VSTV dao pojašnjenje o kupovini nekretnina predsjednika Lagumdžije i njegovog sina 19. Maja 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) saopćilo je danas da informacije o nekretninama predsjednika Halila Lagumdžije i njihovoj kupovini, koje su objavljene u medijima čija imena nisu navodili, nisu tačne. Lagumdžija je ranije objavio podatke o svojoj imovini na stranici VSTV-a, a u saopćenju se pojašnjava kako je ta imovina kupljena.
Novalić i ostali: Odlukama nije precizirano da se kupuju respiratori 19. Maja 2021. Suđenje Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima za zloupotrebu položaja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je dokumentaciju kojom nastoji dokazati kako je izdvajan novac iz budžeta za nabavku spornih respiratora.