Vijest

Iduće sedmice završne riječi na suđenju za zločine u Vlasenici i Srebrenici

14. Maja 2021.15:28
U Državnom sudu u četvrtak, 20. maja, zakazano je iznošenje završne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju Radetu Gariću, optuženom za zločine počinjene 1992. na području Vlasenice te za zločine nad Srebreničanima u julu 1995. godine.

Sud BiH ulaz Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Garića, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije, optužnica tereti za ubistva, zatvaranja, mučenja, silovanja, prisilne nestanke i druga djela počinjena 1992. na području Vlasenice, te da je u julu 1995. godine, kao komandir Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), u mjestu Luke s pripadnicima voda ulazio u prostorije škole, oduzimao novac i druge dragocjenosti te učestvovao u premlaćivanju zarobljenika iz Srebrenice.

Istog dana je planirano da Tužilaštvo i Odbrana iznesu završne riječi na obnovljenom suđenju sedmorici optuženih za zločine počinjene na području Hadžića koji su prvostepenom presudom u julu 2018. osuđeni na ukupno 50 godina zatvora.

Optužnica tereti Nezira Kazića, bivšeg komandanta Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Fadila Čovića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima, Bećira Hujića kao upravnika “Silosa” i zamjenika upravnika Halida Čovića, komandira policije u Pazariću Mirsada Šabića, bivšeg upravnika u kasarni “Krupa” Šerifa Mešanovića i nekadašnjeg stražara Nermina Kalembera.

Završne riječi na obnovljenom suđenju bivšem komandantu Samostalnog bataljona Prozor ABiH Enveru Buzi, koji se tereti za zločine počinjene u septembru 1993. u Uzdolu kod Prozora, planirane su za petak, 21. maj.

Apelaciono vijeće Suda BiH je uvažilo žalbu Odbrane i ukinulo presudu kojom je Buza osuđen na 12 godina zatvora i kojom je uvrđeno da je imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je napala Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hvatske nacionalnosti, te je određeno održavanje pretresa.

Haris Rovčanin