Vijest

Radovan Karadžić će služiti doživotnu zatvorsku kaznu u Velikoj Britaniji

12. Maja 2021.16:25
Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odlučio je da će Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) osuđen za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Hercegovini, služiti doživotnu kaznu zatvora u Velikoj Britaniji.


Radovan Karadžić. Foto: MICT

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je prihvatilo da Karadžić bude prebačen u zatvor u Velikoj Britaniji.

Predsjednik MMKS-a sudija Carmel Agius je u odluci naložio Uredu registrara da službeno zatraži od vlade Velike Britanije da provede kaznu Karadžiću, te da ga, ukoliko se prihvati zahtjev Mehanizma, obavijesti o tome.

Također je naloženo da se poduzmu sve potrebne mjere kako bi se što brže olakšalo Karadžićevo prebacivanje u Veliku Britaniju, do kog momenta će on ostati u pritvoru Mehanizma.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala da Pravilnik o postupku i dokazima Mehanizma predviđa da se premještanje osuđene osobe izvrši što je prije moguće, ali da za to nije određen rok.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab je naveo da bi se morali ponositi činjenicom da je, od podrške Ujedinjenog Kraljevstva da osigura Karadžićevo hapšenje, do zatvorske ćelije s kojom se sada suočava, Britanija podržala 30-godišnju potragu za pravdom.

“Radovan Karadžić je jedna od rijetkih osoba koja je proglašena krivom za genocid. Bio je odgovoran za masakr muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i pomagao je u procesuiranju opsade Sarajeva svojim nemilosrdnim napadima na civile”, navodi se u izjavi Raaba.

Karadžić je u martu 2019. godine pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Presudom je oslobođen krivice za genocid 1992. godine.

Prva optužnica protiv Karadžića potvrđena je u julu 1995. godine. On je u julu 2008. uhapšen u Srbiji, a suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine.

 

Lamija Grebo