Vijest

Online registar kompanija ponovo nedostupan građanima

14. Maja 2021.15:14
Online registar kompanija u Bosni i Hercegovini nekoliko dana nije bio dostupan, nakon što je prije nekoliko mjeseci na stranicu postavljena obavijest da se ona više ne održava. Registar je ponovo postao dostupan tek nakon upita novinara.


Ilustracija. Foto: Pixabay

Nedugo nakon upita Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) zbog čega stranica ne radi Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta, registar je ponovo postao dostupan. U razgovoru sa IT sektorom Pravosudne komisije Brčko distrikta, za BIRN BiH je objašnjeno kako nisu znali da stranica ne radi te da je o svemu u nakon kontaktiranja obaviješteno Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), nakon čega je stranica proradila.

Iz Komisije su objasnili da građani, novinari i istraživači mogu direktno od ove institucije usmeno tražiti podatke o kompanijama kada stranica nije dostupna.

Prilikom kontaktiranja Ministarstva pravde Federacije Bosne i Hercegovine koje je zajedno sa Komisijom na prvoj stranici registra navedeno kao adresa obraćanja u slučaju problema sa stranicom, BIRN BiH ovoga puta nije dobio obrazloženje o nedostupnosti registra.

Stranica registra je imala problem sa dostupnošću i tokom maja 2020. godine. Tada niti jedna od tri institucije koje su navedene na stranici, VSTV, Ministarstvo pravde Federacije i Pravosudna komisija Brčko distrikta, nisu mogle potvrditi ko je odgovoran za dostupnost online registara.

BIRN BiH je ranije pisao kako je VSTV postavio obavještenje kako nije odgovoran za sadržaj i rad stranice Bizreg.pravosudje.ba na kojoj se nalazi online registar kompanija u Federaciji i Brčko distriktu.

Online državni registar je lociran na serveru VSTV-a od početka rada virtuelnog mjesta na kome bi se mogli pronaći podaci o kompanijama iz cijele države.

Kako je ranije objašnjeno za BIRN BiH, dostupnost registru je od izuzetne važnosti zbog poboljšanja transparentnosti vlasništva nad kompanijama, posebno onima koje učestvuju u javnim nabavkama ili sarađuju sa institucijama ili javnim preduzećima.

Republika Srpska je prije nekoliko godina napravila odvojen registar.

 

    Irvin Pekmez