Vijest

Karadžićev advokat o odbijanju prigovora na služenje kazne u Britaniji: Nije razmatrana suština

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je prigovor Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, na upućivanje izdržavanja kazne u zatvoru u Velikoj Britaniji, potvrdio je ovo za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) advokat Peter Robinson.

This post is also available in: English

Radovan Karadžić. Foto: MMKS

Kako je rekao Robinson, predsjednik MMKS-a Carmel Agius nije se osvrtao na suštinu njihovih prigovora, te da je samo navedeno da ih je razmatrao.

U odluci od 12. maja u kojoj je navedeno da će Karadžić služiti doživotnu kaznu zatvora u Velikoj Britaniji, stoji da Poslovnik o radu i dokazima Mehanizma i Uputstvo za rad ne dozvoljavaju da osuđena osoba podnosi podneske direktno predsjedniku u ovom kontekstu, ali da je ipak razmatran podnesak prilikom donošenja odluke o tome gdje će Karadžić odslužiti kaznu.

Nakon ove odluke, BIRN BiH je pisao da su advokati Karadžića podnijeli prigovor na odluku MMKS da on bude upućen na izdržavanje kazne u zatvoru u Velikoj Britaniji, navodeći kao razlog mogućnost da ga “muslimanski ekstremisti” ubiju iz osvete za ratne zločine.

Kao razlog za brigu navode primjer napada na generala Vojske Republike Srpske (VRS) Radislava Krstića, osuđenog kao i Karadžić za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice, kojem su u ćeliji u britanskom zatvoru Wakefield, gdje je služio svoju kaznu, trojica zatvorenika muslimana 2010. godine isjekli lice i prerezali grlo. Krstić je potom prebačen natrag u Holandiju, a zatim u zatvor u Poljskoj.

Karadžić je u martu 2019. godine pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Presudom je oslobođen krivice za genocid 1992. godine.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab je u srijedu izjavio da njegova zemlja može biti ponosna na podršku koju je pružila u potrazi za pravdom u slučaju Karadžić.

“Radovan Karadžić je jedan od rijetkih ljudi koji je proglašen krivim za genocid. On je odgovoran za masakr muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i pomogao je održavanju opsade Sarajeva koja je predstavljala napad na civile”, kazao je Raab.

U Velikoj Britaniji je kaznu zatvora za ratne zločine služio i Momčilo Krajišnik, koji je pored Karadžića bio jedan od najistaknutijih političkih lidera Republike Srpske tokom rata u BiH. Iz zatvora je pušten 2013., a preminuo je prošle godine zbog posljedica zaraze koronavirusom.

 

 

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English