Vijest

Srbija: Bivši pripadnik VRS-a osuđen za silovanje u Kalinoviku

13. Maja 2021.16:36
Sud u Beogradu proglasio je bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Dalibora Krstovića krivim za silovanje Bošnjakinje u Kalinoviku 1992. godine.

This post is also available in: English


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN

Viši sud u Beogradu osudio je danas Dalibora Krstovića na devet godina zatvora zbog silovanja Bošnjakinje koja je bila zatvorena u osnovnoj školi u Kalinoviku u avgustu 1992. godine.

Sudija Zorana Trajković rekla je da je žrtva zarobljena sa dvoje dece, uzrasta od sedam i devet godina, i da je bila „civil u bespomoćnom stanju“.

Krstović je takođe pretio da će silovati i decu, naglasila je Trajković.

„Sud je posebno zabeležio reči koje joj je optuženi rekao, a koje su bile dovoljne da izazovu visok nivo straha za njeno dvoje dece“, dodala je sudija.

Žrtva je pozvana da naknadu štete traži na građanskom sudu, što je uobičajena praksa u Srbiji.

Presudom je utvrđeno da je Krstović došao u osnovnu školu Miladin Radojević u Kalinoviku, gde su se nalazili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, silovao jednu ženu i takođe dozvolio vojniku koji je bio sa njim da je siluje.

Na početku suđenja u januaru 2020. godine, Krstović je odbacio je optužbe. On je rekao da je bio policajac ali da je u leto 1992. godine postao pripadnik VRS.

Istakao je da je otišao u školu u Kalinoviku, jer su njegovi rođaci bili u zarobljeništvu na teritoriji koju su kontrolisali Bošnjaci, te da je čuo da će doći do razmjene zarobljenih civila za Srbe.

Svjedok, Tahir Panjeta, koji je nekoliko dana u avgustu bio zatočen u školi svjedočio je da su zatvorenici bili premlaćivani i zlostavljani.

„Bilo je uznemiravanja, ubistava, a ljude koje su odveli nisu se vratili”, rekao je Panjeta sudu.

Optužnica protiv Krstovića je 2017. godine prvo podignuta u Bosni i Hercegovini, ali je kasnije njegov predmet predat srbijanskim vlastima.

Današnja presuda je prvostepena i na nju se može uložiti žalba.

Milica Stojanović


This post is also available in: English