Suđenje

Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji

19. Maja 2021.12:17
Sud Bosne i Hercegovine osudio je Milarema Berbića na tri godine zatvora zbog pridruživanja stranim formacijama koje su se borile na strani takozvanog ISIL-a.

Milarem Berbić zadnji advokat
Milarem Berbić. Foto: Sud BiH

Berbić je proglašen krivim da je u avgustu 2014. otputovao iz Sarajeva s ciljem pridruživanja stranoj organizaciji u sastavu ISIL-a, odnosno Islamske države, koja se borila protiv legitimnih organa Sirije.

Vijeće je zaključilo da se Berbić u Siriji pridružio organizaciji nepoznatog naziva kojom je rukovodio Goran Pavlović, a početkom 2019. je zarobljen te krajem iste godine vraćen u BiH.

Predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović je u obrazloženju rekla da je Odbrana tokom postupka dokazivala da je Berbić otišao u Siriju kako bi kćerki, čiji je muž tamo poginuo, pomogao da se vrati, kao i da je u Siriji vodio računa o drugim udovicama, što Odbrana smatra da ne predstavlja pridruživanje stranim formacijama.

Međutim, kako je dodala Begović, Vijeće je zaključilo suprotno.

“Nakon analize dokaza, Sud je utvrdio da se Berbić pridružio stranim formacijama, da je išao na straže i imao oružje, a da je kasnije, zbog godina života i zdravlja, obavljao druge poslove”, kazala je sutkinja.

Ona je dodala da, prema zakonu, nije potrebno učešće u ratnim dejstvima, nego pridruživanje na bilo koji način. Navela je da zakonodavac nije precizirao šta podrazumijeva “bilo koji način”, te da je stoga takva procjena na Vijeću.

Begović je rekla da je od olakšavajućih okolnosti u obzir uzeta činjenica da su Berbićeva kćerka i unuci i dalje u Siriji.

Optuženi nije prisustvovao izricanju prvostepene presude iz zdravstvenih razloga. Kako je objasnila sutkinja, Berbić je juče pušten iz bolnice, ali nije mogao doći.

On je posljednji od sedmorice državljana BiH izručenih iz Sirije u decembru 2019. čiji je prvostepeni postupak okončan.

Na prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

 

Marija Taušan