Suđenje

Nesporni rukopis sudije Vladimira Špoljarića

17. Maja 2021.15:56
Na suđenju za seksualno uznemiravanje, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da rukopis koji je vještačio pripada optuženom Vladimiru Špoljariću, predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu.


Vladimir Špoljarić. Foto: Sud BiH

Vještak grafološke struke Alen Husković je kazao da mu je zadatak bio da vještači rukopis iz rokovnika čiji je sadržaj: “Volim te. I ja tebe Enisa.”

On je rekao da je, poredeći sa nespornim rukopisom, zaključio da se napisani sadržaj podudara sa rukopisom Špoljarića. Husković je naveo da je sadržaj poredio i sa rukopisom Enise Pazelje i da je utvrdio da postoji dosta razlika, te da ona nije skriptor.

Špoljarić je optužen da je od decembra 2018. do polovine 2019. godine vršio nasilje na osnovu pola, seksualno uznemiravao i uznemiravao službenicu Kantonalnog suda Enisu Pazelju, čime je prekršio Zakon o ravnopravnosti polova.

Branilac Senad Pizović nije imao pitanja za vještaka, navodeći da je izvođenje ovog dokaza bilo bespotrebno, jer je Špoljarić još u fazi istrage rekao da je to njegov rukopis. Pizović je dodao da su za Odbranu sporne okolnosti pod kojima je rukopis nastao.

Tri druga vještaka, čije je saslušanje bilo planirano za danas, ranije su obavijestila Sud da imaju druge obaveze.

Nastavak suđenja je zakazan za 31. maj.

    Marija Taušan