Vijest

Presuda Kemalu Čauševiću odgođena za 27. maj

Izricanje prvostepene presude bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću i Anesu Sadikoviću, optuženima za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje odnosno davanje dara, odgođena je za 27. maj, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Kemal Čaušević. Foto: BIRN BiH

Iz Suda BiH su naveli kako je odgođeno izricanje presude koje je bilo najavljeno danas, 17. maja.

“Izricanje presude je pomjereno jer je Odbrana uložila izuzetno obimne završne riječi, na više od 4.000 stranica, pa je Vijeću potrebno dodatno vrijeme za analiziranje istih”, odgovorili su iz Državnog suda.

Braniteljica optuženog Sadikovića Adna Dobojlić za BIRN BiH je navela da je obaviještena o promjeni termina izricanja presude, ali da nije upoznata s razlogom odgađanja ročišta.

Tužilaštvo BiH tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara. S njim je optužen i Sadiković za davanje dara pri uvozu tekstila.

Čauševiću se stavlja na teret i da je “Glasu Srpske – Grafika a.d. Banja Luka” pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 konvertibilnih maraka (KM).

U ovom predmetu optužen je bio i Sedinet Karić, ali je predmet razdvojen nakon sporazuma o priznanju krivice kojim ga je Sud BiH, zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi, osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Iz Suda BiH su BIRN-u BiH potvrdili da je izricanje presude zakazano u četvrtak, 27. maja, u devet sati.

Suđenje u ovom predmetu je počelo je u julu 2017. godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija