Vijest

Početak disciplinskog postupka protiv Ranka Debevca planiran u junu

19. Maja 2021.07:37
Prvo ročište po disciplinskoj tužbi protiv predsjednika Državnog suda Ranka Debevca trebalo bi se desiti u junu, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). U isto vrijeme, netransparentnost oko disciplinskih postupaka protiv Debevca i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić stvara dodatno nepovjerenje javnosti u rad pravosuđa, kažu stručnjaci.


Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH

Početak disciplinskog postupka protiv Debevca disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) planira za juni, potvrđeno je nezvanično za BIRN BiH iz tri izvora iz VSTV-a.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je tužbe protiv Tadić i Debevca 2. aprila ove godine.

Kako je saopćeno iz UDT-a, tužba protiv Debevca se odnosi na neprimjeren kontakt sa osobom protiv koje se vodi postupak pred sudom kojim rukovodi, dok se drugom tačkom tereti za upućivanje komentara neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju sa tužiteljicom koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku. Po trećoj tački tužbe, Debevec se tereti za namjerno davanje nedovoljne informacije VSTV-u o imovini u inostranstvu, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene Vijeću.

Tužba protiv Tadić je podnesena zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, propuštanja da postupi u skladu sa odlukama VSTV-a te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije, saopćeno je ranije iz UDT-a. Tužba se odnosi na izbjegavanje obaveze automatske raspodjele predmeta u rad tužiocima, propuštanje primjene Zakona o zaštiti tajnih podataka te narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana.

Debevec nije želio komentarisati slučaj za BIRN BiH, dok Tadić nije odgovorila na upit do objave teksta.

Od podnošenja tužbi VSTV nije davao više zvaničnih informacija o očekivanom početku disciplinskih postupaka ili članovima disciplinskih komisija uprkos tome što se ovi postupci odnose na neke od najviših rukovodilaca pravosudnih institucija u BiH, koje su suočene sa kritikama nedovoljne transparentnosti i rezultata, posebno u procesuiranju korupcije. Takav odnos prema novinarima i javnosti stručnjaci smatraju još jednim znakom netransparentnosti domaćih pravosudnih institucija.

Za Uglješu Vuković, ispred Transparency Internationala to je jedan od glavnih razloga za gubljenje povjerenja javnosti u rad pravosuđa.

“Veoma je značajno da se osigura uvid javnosti u takve postupke, prevashodno zbog funkcija koje oni obavljaju i kako bi javnost mogla da vidi kako su izgledali sami postupci”, kazao je Uglješa Vuković ispred Transparency Internationala za BIRN BiH.

Disciplinski postupak od trenutka kada otpočne njegov proces trebao bi biti javan, otvoren za medije i širu javnost. U postupku protiv Tadić i Debevca to nije slučaj, smatra Vuković.

Za njega je najveći apsurd ali i problem to što se odluke disciplinskih postupaka ne objavljuju javno, ali i sama dugotrajnost postupaka, naročito u dijelu razmatranja da li će uopšte doći do odluke pokretanja disciplinskog postupka.

S tim se slaže i profesor prava Goran Šimić koji je za BIRN BiH objasnio svoj stav o potrebi za transparentnošću.

“Pravosuđe umjesto da se sakriva iza institucija govoreći kako mi ne smijemo propitivati njihove odluke, treba da napravi zaokret kojim će dobiti pozitivne poene u vraćanju povjerenja građana u smislu kvalitetnog rada i kvalitetnijeg rada i transparentnog prikazivanja toga rada. Smatram da bi građani bili zainteresirani i za ono što pravosuđe radi dobro i za ono što pravosuđe radi loše”, rekao je Šimić.

Disciplinske komisije VSTV-a BiH pred kojima se vodi disciplinski postupak i koje donose odluku su tročlane.

Berina Alihodžić, članica VSTV, potvrdila je za BIRN BiH da je jedna od članica disciplinske komisije u postupku protiv Tadić. Ona kaže da procedura ide uobičajenim tokom.

“U toku je i ide onako kako idu i svi ostali, to vam samo mogu reći”, kazala je Alihodžić.

Ona nije mogla reći kada se očekuje početak postupka protiv Tadić.

Na pitanje da li je bilo zahtjeva za izuzeće članova iz komisije, ona je navela da su to “interne stvari iz raznoraznih razloga”, te da je i sama tražila samo da ne bude predsjednica.

“Ja sam tražila samo da ne budem predsjednica, da budem član, jer imam problem s glasnicama, pila sam lijekove za glasnice. Nisam tražila izuzimanje iz komisije, tri člana ravnopravno odlučuju, ne možemo sve troje zajedno pričati, samo jedno vodi”, rekla je Alihodžić.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević ranije je zatražila izuzeće iz predmeta za Tadić i Debevca, ali je VSTV odbio tu molbu.

Zvanične informacije o članovima komisije nisu dostupne javnosti, objasnili su iz VSTV-a za BIRN BiH.

U nezvaničnim razgovorima sa nekoliko članova Vijeća, BIRN-u BiH je potvrđeno da su osim Alihodžić, članovi komisije u predmetu protiv Tadić još članica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan i Mirza Đozo, tužilac Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

U postupku protiv Debevca u komisiju su imenovani članovi Vijeća Srđan Forca, Lejla Hadžić te Avdija Avdić, sudija Općinskog suda u Visokom.

Uz kritiku netransparentnosti disciplinskih predmeta, Vuković kaže kako javnost ima prevelika očekivanja od ovih postupaka i samih kažnjavanja sudija i tužilaca, jer ne postoje drugi mehanizmi osiguravanja integriteta.

“Ovo je jedini mehanizam integriteta koji postoji i tu postoje veoma visoka očekivanja građana, odnosno jedini mehanizam integriteta koji može završiti kažnjavanjem sudija i tužilaca koliko god su te disciplinske mjere blage”, rekao je Vuković.

On kaže da se kroz dosadašnji rad i istraživanje na disciplinskim postupcima pokazalo da su mjere koje se donose uglavnom dosta blage.

“Ja se bojim da ćemo dugo čekati na odluke u tim disciplinskim postupcima, a nadam se da će me stanje demantirati”, zaključio je Vuković.

Azra Husarić Omerović