Vijest

U Kalinoviku tokom ekshumacije pronađeni posmrtni ostaci još dvije žrtve

7. Juna 2021.16:08
U općini Kalinovik, na lokalitetu Dobro Polje, prošle sedmice je otkrivena nova masovna grobnica, u kojoj su do sada uočeni posmrtni ostaci najmanje sedam osobe, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije posjetila ovu lokaciju.

Eksumacija grobnice Kalinovik
Ekshumacija grobnice u Kalinoviku. Foto: BIRN BiH

U ponedjeljak, 31. maja, otkrivena je nova masovna grobnica, u kojoj je do sada pronađeno sedam tijela, a svi pronađeni posmrtni ostaci će biti upućeni na DNK analizu, kako bi se utvrdio identitet žrtava, navedeno je saopćenju iz Tužilaštva BiH.

U ponedjeljak, 31. maja, otkrivena je nova masovna grobnica, u kojoj je do sada pronađeno sedam tijela, a svi pronađeni posmrtni ostaci će biti upućeni na DNK analizu, kako bi se utvrdio identitet žrtava, navedeno je saopćenju iz Tužilaštva BiH.

“U nastavku ekshumacije na lokaciji Dobro Polje u općini Kalinovik, pronađeni su posmrtni ostaci još dvije žrtve u ovoj masovnoj grobnici, tako da su do sada pronađeni posmrtni ostaci najmanje sedam osoba na ovom lokalitetu, kao i više skeletnih ostataka velikih kostiju, koje će značajno pomoći u utvrđivanju identiteta nestalih osoba čiji su ostaci pronađeni”, navedeno je.

Ekshumacija se već sedam dana vrši na vrlo nepristupačnoj lokaciji, a nakon okončanja tog procesa, posmrtni ostaci bit će proslijeđeni u prosekturu u Visokom, kako bi se što prije otpočelo s procesom utvrđivanja identiteta stradalih osoba pronađenih na ovom području.

“Na pronađenim posmrtnim ostacima uočeni su tragovi predmeta za vezivanje, kao i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja, što će značajno pomoći u istrazi u ovom predmetu Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH”, saopćeno je.

Na području Kalinovika nestale su 122 osobe, a do danas pronađeno je 80 njih. Traga se za još 42 osobe.

Pred Sudom BiH do sada je pravosnažno osuđeno pet osoba, na ukupno 57 godina zatvora, za zločine počinjene na ovom području.

Konačna presuda Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a, bit će izrečena 8. juna ove godine. Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, a oslobođen je optužbi za genocid u Prijedoru i u još četiri općine. Između ostalog, proglašen je krivim i za progone Bošnjaka i Hrvata u većem broju općina, među kojima je i Kalinovik.